Warez

Kim Dotcom se skrývá před Amerikou už neuvěřitelných deset let

Vzpomínáte si ještě na Kima Dotcoma? Za pár dnů oslavíme kulaté výročí zastavení kdysi největšího pirátského doupěte Megaupload a krátce na to také dnes už ikonického zásahu v jeho novozélandském sídle.

Uplynulo neuvěřitelných deset let, během kterých se americké úřady snažily všemi legálními prostředky dostat Dotcoma do USA, kde mu hrozí vysoký trest. A také deset let, během kterých se Dotcom všem těmto snahám vysmíval na sociálních sítích a s armádou právníků dokázal, že s délkou soudních řízení nemáme problémy jen u nás v Česku.

Jaká je tedy současná situace? Nejvyšší soud Nového Zélandu už předloni rozhodl, že nižší soudy vůbec mohou projednávat vydání Dotcoma do zahraničí, zároveň však dal svéráznému geekovi jisté možnosti odvolání.

Těch ke všemu běží mnohem více vedle sebe a střídavě vítězí jak Dotcom, tak (častěji) úřady – respektive zájem USA. Krátce před svátky pak v jedné z těchto dílčích bitev Dotcom opět prohrál, na výsledku to ale nic nemění.

Podle pozorovatelů se tak nejspíše právní bitva protáhne na mnoho dalších let, až definitivně vyčpí do ztracena. Ostatně, vyšetřování je na žádost právního týmu Megauploadu pozastaveno i v zámoří.

A Dotcom samotný? Ten si užívá svého života v hollywoodském stylu a posílá na Twitter fotky novozélandské krajiny a výletů v helikoptéře, ačkoliv je zároveň fakticky vězněm, který své jižní útočiště nejspíše jen tak neopustí. Pokud by tak učinil, americké ministerstvo spravedlnosti okamžitě využije situace na prvním velkém mezinárodním letišti.

Diskuze (41) Další článek: Před 13 lety kdosi vytěžil první bitcoiny. Dostal jich padesát a ještě netušil, že z něj bude milionář

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,