KG7 / A7V266 - Tour de SocketA

Říci o nějaké základní desce, že je absolutně nejlepší není dnes téměř možné. Ano, je možné provést několik testů a prohlásit určitý typ za absolutního šampióna, avšak často stačí jen změna verze BIOSu a vše vypadá zase jinak. Proto se v tomto duelu nejedná o to, je-li lepší ABIT KG7 s čipovou sadou AMD761 nebo ASUS A7V266, jež je vybaven čipsetem KT266, ale o to, aby jste si udělali obrázek o současných "TOP" základních deskách pro procesory platformy Socket A.
ASUS A7V266

 

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: procesory AMD Duron, Athlon,
Athlon MP, Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200 i 266 MHz

Čipová sada / Northbridge:
VT8366
Southbridge: VT8233

Paměti:
DDR SDRAM  PC1600, PC2100, max. 3 GB 

DIMM sloty: 3, 184-pin DDR SDRAM DIMM
AGP slot: 1, AGP Pro, režim AGP 1X až 4X
PCI sloty: 5
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 1 / 0
USB: 6 portů
Kanály ATA:
2 UltraATA/100

Integrovaný zvuk:
4.1 kanálový C-Media CMI8378
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: napájecího napětí procesoru (v BIOSu i jumpery), I/O (pouze jumpery). Změna FSB a muliplikátoru  (BIOSu i jumpery)  

Speciality: podpora až 227 MHz FSB (454 MHz v DDR módu), dokáže aktivovat interní teplotní čidlo v Palominu, kvalitní zvukový čip (HW podpora HRTF a A3D), taktovací možnosti.

Výrobce: http://www.asus.com.tw
Hlavní dodavatelé: ATcomputers

 

V krabici najdete se základních deskou jeden 80-žilový IDE kablík, FDD kablík, instalační CDčko a USB konektor. Prostě běžná výbavička.

....krabice od ASUSu je strohá, ale i přesto má v sobě skrytý půvab...

Vnady této základní desky

 

Rozvržení základní desky je vcelku dobré, žádné výtky bych neměl, ale podle mého názoru je ABIT z hlediska rozložení trošku lepší. Socket je umístěn poměrně na dobrém místě na kraji desky a hlavně je kolem něho spoustu místa. Na tuto desku se vleze i velmi mohutný chladič. Kondenzátory kolem socketu zajištující čistý převod signálu mezi procesorem a northbridgem jsou průměrné (4x 3300 uF a 3x 1500 uF), je to hlavně z důvodu, že tato Asusácka deska je dělána hlavně pro OEM výrobce a ne pro overclockaře. Nepříliš silné filtrační kondenzátory mají za následek, že na vysokých FSB frekvencích je deska nestabilní. Uvnitř socketu je umístěno docela slabé tepelné čidlo, ale ASUS má trumf v rukávě. Deska obsahuje jumper, který dovoluje přepnout z obyčejného externího čidla na interní procesorové čidlo, které udává ty nejpřesnější hodnoty. Tuto vlastnost můžete použít pokud máte Athlon s jádrem Palomino (Athlon MP a XP) nebo Duron s jádrem Morgan (Duron 1 GHz a výš).

... ASUS myslí i na nové Palomino, díky tomu je přechod na nový druh Athlonů bezproblémový...

Paměti jsou umístěny blízko AGP slotu, avšak ani nainstalovaná grafická karta nebrání paměťovému modulu k vložení a "zamčení" do slotu. Kousek vedle naleznete IDE konektory, které jsou místěny spolu s ATX konektorem. Při instalaci se sice ATX kabel trošku natáhnete, ale určitě by neměl vadit proudění vzduchu do procesoru. Hůř je umístěn FDD konektor, který leží v nejspodnější části desky, ale i zde by měla délka FDD kabelu stačit. Jen kdybyste instalovali třeba dvě disketové mechaniky - jednu ve spodní části case a druhou ve vrchní - mohlo by to způsobit problémy.

Pochválil bych zelenou LEDku, která indikuje zda-li je deska pod napětím. V případě poruchy vám také pomůže beeper. Největším plusem desky jsou asi jumpery a switche. Na desce lze nastavit všechno. Dokonce i to, co v BIOSu nenastavíte. Od FSB frekvence přes multiplikátor až po I/O napětí. Na své si určitě přijdou ti, kteří rádi všechno natvrdo nastavují na desce. Všechno je také perfektně popsané přímo na desce, takže ani na manuál sáhnout nemusíte. 

...každý jumper je detailně popsán přímo na desce... 

Deska obsahuje trochu atypický AGP Pro slot. Je to lehce modifikovaný AGP 4x slot, který dovoluje grafickým kartám "žrát" více energie (např. pro velmi nenasytné 3Dfx Voodoo 5 5500 a 6000), avšak takových karet je velmi málo. Dále je na desce 5 PCI slotů a jeden AMR, který vypadá jako obracené PCI.  

Deska obsahuje velmi kvalitní zvukový čip, který svou kvalitou velmi konkurují slabším Sound Blasterům a dokonce i podporuje prostorový zvuk. Tato vlastnost se nejvíce hodí OEM výrobcům, kteří ušetří za nákup zvukové karty. A my normální uživatelé zase ušetříme jeden PCI slot. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,