KG7 / A7V266 - Tour de SocketA

Říci o nějaké základní desce, že je absolutně nejlepší není dnes téměř možné. Ano, je možné provést několik testů a prohlásit určitý typ za absolutního šampióna, avšak často stačí jen změna verze BIOSu a vše vypadá zase jinak. Proto se v tomto duelu nejedná o to, je-li lepší ABIT KG7 s čipovou sadou AMD761 nebo ASUS A7V266, jež je vybaven čipsetem KT266, ale o to, aby jste si udělali obrázek o současných "TOP" základních deskách pro procesory platformy Socket A.
ABIT KG7 (-RAID)

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: procesory AMD Duron, Athlon,
Athlon MP, Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200 i 266 MHz

Čipová sada / Northbridge:
AMD 761
Southbridge: VIA686B

Paměti:
DDR SDRAM  PC1600, PC2100, max.4GB 

DIMM sloty: 4, 184-pin DDR SDRAM DIMM
AGP slot: 1, režim AGP 1X až 4X
PCI sloty: 6
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: 4 portů
Kanály ATA:
2 UltraATA/100 (+ 2 RAID 0, 1, 0+1 UltraATA/100 - HPT370A)

Integrovaný zvuk:
ne 
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění:  nastavení napájecího napětí procesoru, pamětí, I/O. Změna FSB a multiplikátoru. (všechny změny se provádějí v BIOSu)

Speciality:  SoftMenu III, možnost podrobného nastavení časování pamětí, obrovské taktovací možnosti, (Highpoint RAID)

Výrobce: http://www.abit.nl
Hlavní dodavatelé: Levi

V tradiční ABITovské krabici najdete kromě základní desky také základní kabeláž (2x 80 žil. IDE kabely, 1x FDD kabel), USB bracket (přídavné dva USB porty, umisťujeme místo zaslepky), instalační manuál, CDčko se základními drivery a disketa s ovladačem pro RAID řadič (u RAID verze).


...klasická abiťácká krabice - pro každou desku úplně stejná...

Provedení základní desky

 

Dovolil bych si poznamenat, že ABIT KG7 je jedna z nejlépe rozvržených desek vůbec. Pokud si můžete všimnout, tak socket je umístěn úplně na kraji desky a kolem něj je dostatek místa i na poměrně masivní chladič. Avšak na nějaká opravdová monstra to není, protože v těsném sousedství se nachází šest 3300 uF a dva 4700 uf filtračních kondenzátorů starající se o o opravdu čistý signál z procesoru. Měření teploty zajišťuje perličkový termistor, který je sice velmi kvalitní, ale interní čidlo nenahradí (obvyklá chyba se pohybuje od 10 do 15 stupňů).

...čtyři paměťové sloty pohromadě se příliš často nevidí  ... 

ATX napájecí konektor je umístěn tak, aby vůbec nepřekážel při nasávaní vzduchu do chladiče. Dále bych opravdu vyzvedl čtyři DIMM sloty s možností umístění až 4 GB paměti. U ABIT desek se mi také velmi líbí aktivní chlazení northbridge (je to jedna z věcí, kterými se ABIT charakterizuje), dovoluje to zvyšovat napětí pamětí a I/O bez hrozby poškození čipu. Velmi mě také těší přítomnost tří volných zdířek pro napájení aktivních chladičů (otevírá to prostor pro různé chladící řešení). IDE konektory jsou chytře rozmístěny, opravdu v žádném případě nemohou překážet v přívodu vzduchu do chladiče procesoru. FDDčkový konektor je umístěn trochu níže, u RAID konektorů, ale není tak daleko, aby to na délku FDD kabelu nestačilo. ABIT v rozvržení desky opravdu drží světový primát, podle mého názoru v tomto bodu předhání i námi testovaný ASUS.

Na palubě základní desky se nachází jeden klasický AGP 4x slot, do kterého můžete nainstalovat libovolně dlouhou grafickou kartu. Žádný vyšší prvek na desce nepřekáží. Dále je tady 6 PCI slotů, které se hodí hlavně lidem, kteří mají svůj počítač doslova nabitý periferiemi (mají např. dvě síťové karty, zvukovou kartu, TV-tuner, starou Voodoo kartu, IEEE1394 řadič, modem). Těžko říct, jestli je lepší řešení s pěti PCI sloty a jedním AMR či CNR slotem, ale myslím si, že volba ABITu je vzhledem k nepříliš velké hojnosti karet s podporou těch slotů správná. 

Trocha kritiky

A abych nepěl samou chválu na ABIT KG7, musím vás upozornit na pár věcí. Podle mého názoru desce chybí integrovaný zvukový čip, v dnešní době velmi kvalitních on-board zvukových karet by spousta lidí tuto volbu přivítalo. Další věcí, která mi na desce chybí je podpora interního teplotního čidla v Palominu (Athlon MP a XP). Můžete mi sice říci, že Palomino je úplně nový procesor a výrobci desek na něj ještě nestačili reagovat. Ale ABIT KG7 je téměř nová deska! A i přes skutečnost, že má velmi šikovné teplotní čidlo, tak internímu v Palominu se vyrovnat nemůže. Taky mi na desce chybí aspoň jedna LEDka (ABIT slíbil, že již u ABIT KR7A by se měly objevit již pořádné diagnostické LEDky), která by uživateli hlásila, jestli je deska pod napětím a také beeper (při problémech s deskou "zakvičí"). Jsou to sice maličkosti, ale někdy se opravdu hodí. A kdyby je deska obsahovala, tak bych neváhal o tom, že je absolutně nejlepší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,