KeyWallet 1.0: Užitečný pomocník pro správu hesel

Prakticky všude, kde je potřeba alespoň základní zabezpečení, se používají hesla nebo nejrůznější identifikační čísla. Pokud dodržujete jedno ze základních pravidel pro práci s hesly, tedy nepoužíváte jedno heslo pro všechny příležitosti, může se časem stát, že ve změti nejrůznějších hesel ztratíte přehled. Dnes vám představíme program KeyWallet 1.0, který dokáže bezpečně uchovat na jednom místě všechna uživatelská jména a hesla; navíc disponuje celou řadou zajímavých funkcí.
Již během instalace si můžete vybrat ze tří různých vzhledů uživatelského rozhraní KeyWallet. To naznačuje, že program podporuje tzv. "skiny", takže jej lze nastavit tak, aby vyhovoval vašemu estetickému cítění (další skiny v případě zájmu naleznete na webu). Kromě toho lze při instalaci nastavit automatické spouštění aplikace hned po startu operačního systému, a proto odpadá hledání ikonek na ploše a v menu Start.

Při prvním spuštění musíte zvolit své heslo do programu, bez jehož znalosti nebude mít nikdo jiný možnost dostat se k vašim datům. Uživatelské rozhraní je, bez ohledu na použitý skin, velice jednoduché – obsahuje tlačítka pro editaci, přidání a smazání klíče, nastavení, vyvolání online nápovědy a výměnu skinu. Jednotlivé klíče jsou pro lepší přehlednost zobrazeny ve stromové struktuře.

Z důležitých vlastností jmenujme alespoň některé:

  • vyplňování uživatelských jmen a hesel metodou "táhni a pusť".
  • automatické vytváření klíčů (program zaznamenává dialogy, ve kterých je vyžadováno heslo, a ukládá všechny potřebné údaje, včetně hesla, do databáze).
  • ruční vytváření klíčů.
  • bezpečnost dat je zajištěna jejich šifrováním (používá se algoritmus blowfish).
  • možnost zálohy a obnovy klíčů a nastavení.
  • integrovaný generátor náhodných hesel.
  • volitelné automatické asociování internetové adresy s daným klíčem.
  • podpora více uživatelů.
Nastavení parametrů programu, které doporučujeme provést hned při prvním spuštění, se provádí na třech záložkách:
  • General - zde můžete zvolit vlastnosti spouštění aplikace (zobrazování v režimu "always on top", spouštění v minimalizovaném stavu, případně spouštění společně se systémem) a úroveň zabezpečení, která určuje, kdy bude uživatel dotazován na heslo (nikdy, jen při spuštění, při editaci klíče nebo při prohlížení klíče).
  • Advanced - na této záložce se nastavuje, zda bude vyžadováno potvrzení smazání klíče, lze zapnout a vypnout skrývání hesel, nastavit výchozí internetový prohlížeč, případně určit skin.
  • Random Generation - parametry náhodně generovaných hesel (délka, povolené a zakázané znaky, ...)
Procesem přidání nového klíče provádí uživatele průvodce, který nabídne buď automatické vytvoření (tj. spustí jednoduchou aplikaci, která zaznamená uživatelem zadané informace), nebo manuální režim. V manuálním režimu lze určit jméno klíče a libovolný počet položek (heslo, uživatelské jméno, ...). Kromě toho je možné nastavit způsob automatického zadání údajů do formuláře nebo dialogového okna. V následujícím kroku lze navíc asociovat nový klíč s URL adresou - v takovém případě se vedle klíče objeví ikona zeměkoule odkazující na příslušnou www stránku.

Jednou ze zásadních vlastností, kterou se KeyWallet odlišuje od standardních programů na ukládání hesel, je jednoduché vyplňování přihlašovacích údajů přetažením ikony klíče myší přímo do dialogového okna nebo formuláře. Pokud se například potřebujete dostat do své e-mailové schránky s www rozhraním, přetáhnete klíč nad okénko pro zadání jména a program automaticky vyplní všechny požadované položky.

Celkově zhodnoceno se jedná o praktického pomocníka, kterého ocení nejen zapomnětlivci, ale všichni, kdo v rámci bezpečnosti používají více hesel. Ocenění si zaslouží příjemné uživatelské rozhraní, zjednodušení vyplňování přihlašovacích dialogů a zabezpečení aplikace i dat. Významné plus získává KeyWallet i za to, že je šířen jako freeware, takže jej můžete používat zcela zdarma.

Licence: Freeware; Download, velikost: 1,42 MB

Váš názor Další článek: Přehled významných vzdělávacích portálů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,