Kerio Technologies: Zájem o Linux je větší spíše v Evropě než v USA

V rozhovoru s Helenou Pelcovou, marketingovou manažerkou Kerio Technologies ČR, se seznámíme s aktuálními novinkami společnosti, mezi něž patří i dvojitá antivirová ochrana. Dalším tématem povídání byly například speciality v ochraně před nevyžádanou poštou, ale i to, jak vysoké požadavky klade firma na své zaměstnance.

Nejen u nás, ale i ve světě jste známi svými produkty z řady poštovních serverů a firewallů pro malé a středně velké podniky. Povíte našim čtenářům o novinkách v těchto produktech, např. o dvojité antivirové ochraně?

Před několika týdny jsme vydali nový Kerio WinRoute Firewall 6.2, mezi jehož nové funkce patří právě duální antivirová ochrana a Bandwidth Limiter.

Duální antivirová kontrola dovoluje použít vestavěný antivirový modul McAfee a zároveň některý z podporovaných externích antivirů, například AVG nebo NOD32. Výhoda je zřetelná v případě, že se jeden výrobce antivirů opozdí ve vydání virového podpisu, existuje vysoká šance, že druhý výrobce již virový podpis zveřejnil.

Okno mezi prvním výskytem viru a vydáním virového podpisu může být mnoho hodin a představuje reálné nebezpečí pro lokální počítačové sítě. Dříve se administrátoři snažili čelit tomuto nebezpečí tím, že měli antivirus od jednoho výrobce na síťovém firewallu a od druhého výrobce na jednotlivých počítačích. To s novým Kerio WinRoute Firewallem odpadá.

Druhá hlavní novinka, Bandwidth Limiter, funguje podobně jako QoS. Pomáhá k zajištění šířky pásma, což v lidské řeči znamená, že vám bezvadně poběží třeba telefonování po internetu.

WinRoute Firewall se prodává v několika variantách, s volitelným integrovaným antivirem McAfee a filtrem obsahu webových stránek Orange Web Filter od Internet Security System. Máte kladné odezvy na tyto doplňky nebo si zákazníci vystačí například s podporou externích antivirů?

>> Helena Pelcová: Pro naše zahraniční pracovníky není Česká republika neznámou zemí.

Orange Web Filter má veliký úspěch hlavně u škol. Školy chtějí zablokovat žákům a studentům přístup na webové stránky s pornografií, a to dělá Orange Web Filter ve spojení s WinRoutem výborně. U antivirů je situace trochu jiná, téměř každá země má svého antivirového favorita. Proto nabízíme různé varianty, McAfee je jen jednou z nich.

A prozradíte, jaká kombinace WinRoute Firewallu je u zákazníků nejoblíbenější?

Jak jsem řekla, v každé zemi vítězí jiná kombinace. V Čechách je to McAfee a AVG, pozadu ale není ani NOD 32.

Kerio WinRoute Firewall si momentálně rozumí se sedmi antivirovými programy. Plánujete podporu pro nějaké další?

Nelze to vyloučit. Naše antivirové portfolio vzniklo po řadě diskusí se zákazníky. Záleží jen na jejich preferencích.

Ano, nikdo neví, co bude v horizontu několika let. Máte však v tuto chvíli v plánu podporu pro další antiviry?

Určitě, ale budu vás i čtenáře napínat a prozradím pouze to, že nejbližší verze Kerio MailServeru 6.2., která vyjde ve velmi blízké době, plug-in pro nový antivir obsahuje.

V současnosti se u mnoha aplikací můžeme setkat se samostatnými verzemi pro 32bitové a 64bitové operační systémy a počítače. Zaznamenali jste již zvýšený zájem o čtyřiašedesátibitová vydání?

Zatím jsme nepocítili žádný opravdu veliký boom, spíš jen první opatrné krůčky. S novou verzí Kerio WinRoute Firewallu teď od nás dostanete jak 32bitovou, tak i 64bitovou verzi VPN klienta pro Windows.

Představte našim čtenářům speciality v ochraně před nevyžádanou poštou ve vašem poštovním serveru.

Anti-spamových technologií je v Kerio MailServeru celá řada, od ověřování totožnosti poštovních serverů pomocí SPF či Caller ID, přes ochranu před hádáním emailových adres, známou také jako Directory Harvest Attack, až třeba po obsahovou analýzu e-mailu pomocí SpamEliminatoru.

Úplnou novinkou je Spam Repellent, velmi šikovná věc. Ta pomáhá bojovat proti neodbytným spamerům tím, že pozdrží úvodní SMTP komunikaci serveru, což netrpělivé spamové roboty účinně odradí.

Bohužel, spam je rakovinou e-mailu a zatím se nepodařilo najít jednoduchý lék. Proto i v Kerio MailServeru máme koktejl technologií, které významně omezují, aby se spam dostal uživatelům do schránky.

Kdo vám vymýšlí názvy nových doplňků pro MailServer nebo WinRoute Firewall, jako je třeba Spam Repellent? Náměty pocházejí od programátorů nebo jsou čistě záležitostí marketingu?

Za jmény stojí většinou marketing, nicméně již několikrát se nám osvědčil způsob, kdy byla mezi našimi programátory vyhlášena soutěž o nejlepší název určitého doplňku. Přišli se skutečně zajímavými návrhy.

Kerio MailServer má dvě různá webová rozhraní, z nichž jedno je určeno i pro PDA nebo starší prohlížeče. Plánujete připravit standardní rozhraní WebMail na bezproblémové fungování i v jiných prohlížečích než oficiálně podporovaných MS IE, Mozilla, Firefox a Safari? Třeba pro Operu nebo linuxový Konqueror?

Takové rozhodnutí diktují zákazníci a my v tuto chvíli velký zájem o alternativní prohlížeče neregistrujeme.

Jak vnímáte linuxovou platformu?

Platforma Linux je svou velikostí nezanedbatelná, zájem je ale spíše regionální, větší v Evropě, menší ve Spojených státech.

Většina lidí má Kerio Technologies spojeno především se systémem Windows, méně již s Linuxem. V lednu jste převzali 4D WebSTAR Server, nahradili jeho poštovní server svým vlastním a výsledkem je Kerio WebSTAR 5. Co sledujete tímto webovým serverem pro platformu Mac OS X?

WebSTAR byl jedním z našich velkých konkurentů na platformě Mac OS X. Akvizice nás posunula mezi největší dodavatele mail serverů pro Macintosh. Pro stávající zákazníky WebSTARu jsme vyvinuli migrační nástroj a pomocí něho mohou přejít na Kerio MailServer.

Máte už nějaké ohlasy na Kerio WebSTAR 5?

Ano, ale velmi málo je jich z České republiky. Kerio WebSTAR 5 běží pouze na Mac OS X a má fandy především ve Spojených státech. Zákazníky jsou ti, kteří se nechtějí trápit s konfigurací web serveru Apache.

Dovolte mi ještě se vrátit k osobnímu firewallu Kerio Personal Firewall. Ten dnes již patří společnosti Sunbelt Software. Jste i zpětně přesvědčeni o tom, že zbavení se tohoto produktu byl krok správným směrem?

Ani jedenkrát jsme nezapochybovali. Kerio Personal Firewall byl jediný produkt z našeho portfolia pro domácí uživatele a nezapadal do strategie. Musím říci, že u Sunbelt Software našel perfektní adoptivní rodiče. Kerio vidí svůj velký potenciál na trhu SMB, tomu se budeme exkluzivně věnovat.

Hodláte se ještě někdy v budoucnu věnovat jinému segmentu než malým a středně velkým firmám?

Ne, veškeré naše síly soustřeďujeme na segment SMB.

V roce 2005 získala vaše společnost ocenění jako nejlepší zaměstnavatel ve střední Evropě a České republice. Jaký praktický dopad to mělo?

Dostáváme více životopisů. Kromě mnoha článků a rozhovorů v médiích přinesl tento úspěch i pocit hrdosti mezi naše zaměstnance. Je to samozřejmě velké ocenění.

S jakými vizemi přicházejí noví zaměstnanci do vaší firmy?

Vybíráme si ty, kteří chtějí potrápit svůj mozek při řešení náročných technologických problémů, skutečných inženýrských výzev. Dáváme spoustu energie do výzkumu a vývoje. U nás pracují na projektech, které mají celosvětový úspěch, a pracují na nich se stejně zapálenými lidmi.

Jsme velmi náročný zaměstnavatel, adoptovali jsme hodně z americké pracovní etiky, což ne každému vyhovuje. Na druhou stranu nabízíme těm, které vezmeme do týmu, akciové opce mateřské Kerio Technologies Inc. a tím i možnost podílet se na budoucím finančním úspěchu firmy. V nějakém okamžiku nás čeká buď vstup na americkou burzu NASDAQ, nebo akvizice velkou firmou.

Prozradíte věkový průměr zaměstnanců?

Kerio je „mladá“ společnost, věkový průměr našich zaměstnanců v České republice je okolo třiceti let.

Kolik zaměstnanců máte v britské pobočce a americkém ústředí? Mají díky Keriu ponětí o České republice?

V současné době pracuje v cambridgeské pobočce 11 a v kalifornském ústředí 19 osob, pro něž Česká republika určitě není neznámou krajinou. Nejen díky důrazu na vnitrofiremní komunikaci a informovanost, ale také díky výměnným stážím, které v rámci Keria probíhají, mají naši zaměstnanci možnost Čechy poznat.

Diskuze (33) Další článek: Microsoftu hrozí pokuta 2 miliony Eur denně, když nesplní nařízení EK

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,