Kenwood má vlastní audio formát

30. června 2000
Computer 12/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Společnost Kenwood se rozhodla, že se také pustí do digitální hudby. Jaké to přinese výsledky, uvidíte sami.
Výrobní gigant Kenwood vyvíjí novou technologii, která dokáže komprimovat hudební nahrávky obdobně jako MP3, avšak s lepšími výsledky. Možná si již teď říkáte, že jde o další napodobeninu obdobně jako WMA, Liquid Audio či další podobné formáty. Opak je pravdou. Kenwood na tomto projektu pracoval velice dlouhou dobu a výsledky, které jim tento vývoj přinesl, jsou zajímavé. Uvedená technologie byla nazvaná Supreme DRIVE a dokáže mnohonásobně přiblížit kvalitu CD při menším počtu MB finálního zkomprimovaného souboru. Princip Supreme DRIVE a MP3 jsou v několika bodech totožné. Při komprimaci MP3 souborů se vysoké frekvence zkreslují a jsou ztraceny. Lidské ucho tyto drobné rozdíly jen velice těžko pozná. Supreme DRIVE využívá o něco rozdílnou technologii při změně těchto frekvencí. Bohužel společnost Kenwood zatím bližší informace o tomto způsobu komprimace či převodu nikde neuvádí. Odborníci z hudebního průmyslu sami říkají, že je zatím příliš brzy říci, jestli je tento digitální formát opravdu lepší v porovnání s MP3, WMA atd. To ukáže celá řada testů a srovnání s konkurenty.

Tento nový digitální formát byl uveden na letošním MP3 Summitu 2000, kde měl zprvu velké úspěchy. Společnost Kenwood má s tímto svým objevem v budoucnu velké plány a chce na této platformě vyrábět vlastní digitální přehrávače a další doplňky např. do auta, k hifi atd. Také již Kenwood jednal s ostatními výrobci digitálních přehrávačů, kteří by v budoucnosti také využívali tento formát – stačilo by jen upgradovat přehrávací software.

Co říci na závěr? Takových to formátů zde bylo již mnoho. Otazníkem je, zda se Supreme DRIVE opravdu udrží. Společnost Kenwood má na trhu s audiem velké zastoupení, takže prosazení jistě nebude zase tak velkým formátem. Stačí se jen podívat na Microsoft se svým WMA. Doufejme jen, že v brzké době nenastane chaos na poli digitální hudby, protože v poslední době zde máme nějak „přeformátováno“.

Diskuze (12) Další článek: Computer 12/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,