Indiegogo

Keezel: Malá krabička s VPN, která smaže reklamy a ještě nabije telefon

  • Připojování k neznámým veřejným sítím W-Fi není bezpečné
  • Keezel je hardwarové zařízení s VPN, které připojení zašifruje a ochrání
  • Projekt získal na rozjezd více než milion dolarů

Jestli se připojujete k veřejné Wi-Fi v kavárnách, restauracích, obchodech a na dalších místech, pak asi víte, že takové počínání obnáší jistá rizika.

Poskytovatel připojení například může mít poměrně přesný přehled o tom, jaké webové stránky jste navštívili, což nemusí být vždy příjemné. Řešením je zabezpečené připojení přes VPN, které před poskytovatelem skryje vaše internetové aktivity.

Hardwarová krabička místo aplikací VPN

Pro připojení přes VPN lze použít celou řadu často i bezplatných mobilních aplikací. Zjednodušeně fungují tak, že se přes veřejné spojení šifrovaně připojíte k serveru, který poté vyřizuje vaše požadavky. Z pohledu poskytovatele připojení je takové spojení kvůli šifrování v podstatě nesledovatelné.

Jestli ale používáte více zařízení, možná se vám nechce na každé instalovat aplikaci pro VPN a následně ji v případě potřeby spouštět. Právě sem míří nizozemský produkt, který na crowdfundingovém serveru Indiegogo získal od sponzorů na rozjezd výroby více než milion dolarů.

Jmenuje se Keezel Safe Internet Device a jde v podstatě o přístupový bod s VPN připojením. Integrovaná baterie s kapacitou 8000 mAh slouží nejen k provozu zařízení, ale můžete ji použít také k dobití telefonu.

Krabička, která se běžně prodává s doživotním předplatným VPN služeb za 600 dolarů (tj. asi 13 300 Kč), funguje jako filtr mezi vašimi zařízeními a hostitelskou sítí. Šifruje veškerý provoz, před webovými stránkami maskuje IP adresu a může tak pomoci dostat se k regionálně omezenému obsahu. Kromě toho blokuje, reklamy a snižuje možnost sledování prostřednictvím souborů cookie. Dokáže zabezpečit i zařízení chytré domácnosti, komunikující přes Wi-Fi.

Jak Keezel funguje?

Spuštění zařízení spočívá ve stisknutí jediného hardwarového tlačítka, které najdete na jeho spodní části. Poté ho můžete položit na stůl a dál mu již nemusíte věnovat žádnou pozornost.

Následně se připojíte k bezdrátové síti Keezel, kterou „generuje“ tato krabička. Přes webové rozhraní na adrese keezel/ pak z mobilního telefonu, tabletu či notebooku nastavíte Wi-Fi, ke které se má Keezel připojit.

Vaše zařízení od této chvíle komunikují přes Wi-Fi pouze s Keezel Safe Internet Device. To následně komunikaci zašifruje a předává VPN serveru, který obsluhuje požadavky. Ve veřejné části sítě tedy veškerá data putují v šifrované podobě bez rizika sledování či nežádoucí modifikace.

Široká síť podporovaných VPN v sobě nese ještě jednu výhodu: v aplikaci si můžete vybrat, ke kterému serveru se chcete připojit. K dispozici je 1 250 serverů ve více než 160 zemích, takže nabídka je opravdu široká. Z pohledu poskytovatele obsahu pak takové připojení vypadá, jako byste se připojovali z dané země. Lze tak obcházet různá regionální omezení, která někteří vydavatelé aplikují.

Celý postup nastavení přístupového bodu můžete vidět na následujícím videu.

Aktuálně lze tento produkt získat například s celoživotním předplatným VPN služeb za 499 eur (asi 12 900 Kč) na webu výrobce. Poštovné do České republiky přijde na dalších 9,95 eur (cca 260 Kč).

Levnější varianta s dvouletým předplatným stojí 289 eur, s ročním 229 eur, bez předplatného 179 eur.

Diskuze (15) Další článek: Jak plánovat dovolenou?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,