KeePass Password Safe: Hesla jako v sejfu

Webové služby, e-maily, internetové bankovnictví, vnitřní síť, aplikace ve Windows, ty všechny můžou vyžadovat pro přístup heslo. Pamatovat si je a neohrozit bezpečnost může být velký problém.

Mnohočetné přihlašování do všemožných aplikací a internetových služeb je na denním pořádku prakticky každého uživatele počítače. K tomu si musíte pamatovat přihlašovací údaje. Abyste neohrozili bezpečnost svých účtů, neměli byste používat všude stejné heslo. Rovněž nemůže jít o hesla jednoduchá či lehce nakombinovatelná. Kdo by si měl ale pamatovat desítky složitých hesel, aby tak nezpůsoboval bezpečnostní riziko? Zde nastupuje KeePass Password Safe (dále jen KPS).

stáhnout program KeePass Password Safe 2.16 Licence: open source, 2,0 MB
Autor: Dominik Reichel
Web programu: keepass.sourceforge.net


Jedno heslo vládne všem

V čem že tedy spočívá princip KPS? Jedná se o program, v jehož rozhraní můžete bezpečně uložit veškeré přihlašovací údaje a ochránit je jen jedním hlavním heslem. Nemusíte si tak pamatovat všechny hesla, či si je psát na klasické žluté nalepovací papírky. Nejde ale jen o ukládání hesel. Vzhledem k jejich seskupení do jednoho programu a tomu, že si je nemusíte pamatovat, můžete posílit bezpečnost přístupových kódů tím, že necháte KPS vygenerovat dle zadaných kritérií heslo nové, složité a tím pádem bezpečné.

sshot-1.png 
Hlavní heslo pro přístup.

Po nainstalování a spuštění KPS se vás program hned v úvodu zeptá na hlavní přístupové heslo. Toto heslo je jediné, které si musíte pamatovat. Závisí na něm také bezpečnost všech ostatních údajů. Zde se vám skutečně vyplatí zapamatovat si a zadat nějakou skutečně obtížnou kombinaci. Během zadávání vám program zobrazuje míru bezpečnosti tohoto hesla. Poté se otevře přístup k celému programu, který je tvořen jedním prostým oknem, ve němž se kromě několika tlačítek s funkcemi nacházejí především kategorie pro účty.

sshot-2.png 
Tabula rasa KPS.

Heslo na míru

Kategorie představují tematické okruhy, u kterých dochází nejčastěji k uplatnění přihlašovacích údajů. Jedná se o kategorie Windows, Síť, Internet, E-mail, Bankovnictví. Umístnění do okruhů je určeno ke zlepšení přehledu a orientace mezi vloženými účty, takže je čistě na vás, kam si co umístíte. Stisknutím tlačítka pro vložení nového záznamu se vám zobrazí další okno, ve kterém je třeba vyplnit údaje typu název, login, heslo a případně adresu serveru. Připojit lze dále různé poznámky a nastavit můžete i expiraci záznamu.

sshot-3.png 
Vytváření záznamu.

Abyste využili schopnosti KPS naplno, měli byste mu dát možnost vytvořit heslo pro zadávaný účet. Přestože si můžete uložit přihlašovací údaje se svým heslem, lepší je nechat vygenerovat nové, které bude prakticky neprolomitelné. To vám program vytvoří přesně na základě vašich požadavků. Nastavit si tak můžete délku hesla, rozlišení velkých a malých písmen, vkládání číslic a různých speciálních znaků apod. Účet pak necháte uložit a můžete pokračovat dále v práci s programem.

sshot-4.png 
Tvorba bezpečného hesla.

Šifrované údaje

Vytažení uložených dat z programu rovněž podléhá určitým bezpečnostním limitům. Samozřejmě je nutné se do programu přihlásit pomocí zadaného hlavního hesla. Vyhledáním konkrétního účtu se vám v klasických hvězdičkách zobrazí heslo, které poté můžete nakopírovat do přihlašovacího formuláře. Na zkopírování budete mít 10 vteřin, po kterých bude heslo automaticky z kopírovací schránky vymazáno. Nemusíte se tak bát, že by někdo po vás přišel k počítači a pomocí Ctrl+V získal vaše heslo.

sshot-5.png 
Vyhledávání vše urychlí.

Celý obsah programu KPS se ukládá do zašifrované databáze. Na ni je použit Advanced Encryption Standard (AES) a algoritmus Twofish. Samotná hesla jsou chráněna 256-bitovým systémem SHA-256. KPS tak splňuje vysoké bezpečnostní standardy. Navíc se jedná o jednoduchý a přehledný program, s nimž si poradí i začátečníci, na stránkách autora můžete získat českou lokalizaci a nejpříjemnějším na celé věci je jeho cena. KPS je opensourcový projekt, za jehož užívání nemusíte platit.

fsc.jpg

Diskuze (17) Další článek: Twitter: proč a jak začít mikroblogovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,