Ke stažení: Vytváření instalátorů

Pokud jste vytvořili nějaký program, jistě se vám hodí nástroj, s jehož pomocí k němu uděláte instalátor. Zlepší se tím komfort případných uživatelů i vaše prestiž coby autora.

Advanced Installer Professional

Již z názvu je patrné, že se tento program zaměřuje především na profesionální užití. Slovo Professional zde tedy opravdu není pouhým marketingovým trikem, ale přímo označením verze programu, který je možné stáhnout také ve freewarové verzi. Ta je ovšem funkčně osekaná do takové míry, že se její použitelnost citelně snižuje. Vytvoříte s ní pouze nejzákladnější a nejobyčejnější projekt, takže si pro potřeby tohoto článku představíme verzi placenou.

advanced1.png 
Nastavení podmínek pro spuštění.

Jakkoli je Advanced Installer Profesional programem směřujícím do řad odborníků, jeho ovládání je překvapivě velice jednoduché a uživatelské prostředí přívětivé. Vytvoření klasického instalačního balíčku MSI tak může být záležitostí několika málo okamžiků v pouhých pár krocích. Hračičkové si zde ale najdou obrovské množství úprav, nastavení chování instalátoru či složitější možnosti instalace určené pro sofistikovaný software.

advanced2.png 
Grafická úprava okna.

Projekty programu se ukládají do formátu XML, čímž je umožněna snadnější kontrola případných nových verzí. S instalátorem lze také pracovat v příkazové řádce, s jejíž pomocí vytvoříte kompletně automatický skript, jako je Make, Ant nebo NAnt. Do instalace můžete zahrnout velké množství položek – soubory, složky, zástupce, řádky registru, soubory INI, ovladače, překladače atd. Rovněž se dají nastavit asociace programu s konkrétními typy souborů a úroveň zabezpečení.

advanced3.png 
Příprava updatu.

stáhnout program Advanced Installer Professional 7.7 (32 MB)


CreateInstall

I tento program vytváří instalátory pro váš software a také je distribuován ve více verzích. V tomto případě se jedná dokonce o verze tři, přičemž jsou od sebe odstupňovány funkčně i cenově. Na rozdíl od Advanced Installeru je ale nejnižší freewarová verze dostatečně vybavená na to, aby naplnila všechny potřeby středně náročného programátora, který nechce investovat finanční prostředky do pokročilejších a placených produktů.

create1.png 
Co se z toho vlastně vytvoří?

CreateInstall vytváří samorozbalovací archivy ve formátu .exe. Tvorba instalátoru se provádí v několika krocích, kdy můžete uživateli nabídnout přečtení licenčního ustanovení či klasického souboru „čti mě“, rozbalení a nakopírování dat do počítače, provedení zápisů do registru a zavedení souborů INI, vytvoření zástupců na plochu i do panelu Start, přidání možnost odinstalace atd.

create2.png 
Vzhled průvodce je důležitý.

Dále v programu můžete používat vlastní ikony, loga a obrázky, čímž vytvoříte originální prostředí instalace. Na výběr také máte mezi dvěma různými kompresními algoritmy. Prvním je PPMD, které účinně zabalí vaše data, ale případná dekomprese pak zabírá mnohem více času. Druhým je pak standardní ZIP. Pokud vám uvedené dovednosti přijdou málo, vždy si můžete připlatit za pokročilejší verze programu.

create3.png 
I takový může být výsledek.

stáhnout program CreateInstall Free 5.10 (1,7 MB)


Nullsoft Scriptable Install System

Opensourcový projekt postavený na skriptové bázi (vlastní skriptovací jazyk umožňuje prakticky neomezené možnosti úprav a tvorby) určený k vytváření instalátorů softwaru pro Windows (kompatibilní se všemi od Windows 95). NSIS byl vytvořen jako jednoduchý a především miniaturní nástroj, který ale nabízí velké množství dovedností. Pro kompresi je možné využít tří různých metod (ZLib, BZip2 a LZMA).

NSIS1.png 
Hlavní programovací okno.

Příkazů ve skriptu je velké množství a program tak zvládá různě náročné úkoly od tvorby složky, přes restartování systému až po úpravy registru. Do aplikace je také dle potřeby možné dodat různé plug-iny, které si sami můžete vytvořit pomocí jazyků C, C++ či Delphi, nebo stáhnout ze stránek autora. Instalátor tak lze obohatit např. o možnost stahovat data z internetu, pracovat s DLL, patchovat existující soubory atd.

NSIS2.png 
Vše si hezky od základů vypiplat.

stáhnout program Nullsoft Scriptable Install System (NSIS) 2.46 (1,5 MB)


Inno Setup

Další alternativa zdarma, která konkuruje placeným programům pro tvorbu instalátorů. Inno Setup podporuje všechna Windows a také instalace 64-bitových aplikací. Instalaci ukládá do jednoho .exe souboru, umožňuje samozřejmě plné odinstalování softwaru, výběr mezi nainstalování full, minimal a custom verzí a mnoho dalšího. Pro komprimaci používá BZip2 a LZMA, dále zvládá porovnávání stáří verzí programu, práci s registrem, knihovnami i fonty.

inno.png 
Málo graficky efektní, ale účinné.

Dokáže samozřejmě vytvářet zástupce na ploše, v panelu Start i v dalších místech. V programu je integrováno pascalové skriptovací prostředí, takže programátoři si zde mohou ušít instalaci přesně na míru. Je zde také přítomna podpora ochrany heslem i šifrováním. Největší výhodou Inno Setupu je ale fakt, že je možné jej používat zdarma i při vytváření komerčních aplikací.

stáhnout program Inno Setup 5.4 (1,5 MB)


ISTool

Malý doplněk pro výše zmíněný produkt. S tímto nástrojem můžete jednoduše vytvářet instalační skripty pro tvůrce instalačních programů Inno Setup. Z toho vyplývá, že jej musíte mít nainstalován zároveň s tímto programem. Pomocí ISTool však veškeré části budoucího instalátoru pohodlně nastavíte pomocí myši a srozumitelných dialogů.

istool4.png 
Skript k nahlédnutí.

stáhnout program ISTool 5.3.0 (1,2 MB)


EasySetup

Na závěr ještě přinášíme produkt, který se zaměřuje především na méně zkušené uživatele. Hlavní výhodou EasySetupu je jeho jednoduché ovládání, přehledné uživatelské prostředí a sada pouze těch nejzákladnějších funkcí. Plusem samozřejmě je i česká lokalizace programu, takže zde instalátor hravě vytvoří i neangličtináři, i když těch asi mezi programátory nebude zase tak moc. Za uživatelský komfort a BFU zaměření ale budete muset tvůrcům zaplatit.

easysetup.gif 
Průvodce v několika krocích.

stáhnout program EasySetup 3.13 (1,2 MB)


fsc.jpg

Diskuze (7) Další článek: Týden Živě: Bing, WiMAX a satelitní internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,