Ke stažení: Pro děti u počítače

Interaktivní počítač je pro dětskou výchovu, zábavu i výuku lepším doplňkem, než například pasivní sledování televize. Vyberte si z nabízených programů pro nejmenší.

Play And Learn English

O tom, že angličtina se stala samozvaným esperantem, již v dnešní době není pochyb. Její znalosti uplatníte nejen v zahraničí, ale také v oblasti počítačů a internetu. A právě počítač je vhodným nástrojem k jejímu naučení. Lidský mozek nejlíp vstřebává informace a nové dovednosti v nízkém věku. Výuka dětí cizím jazykům je tak jedním z nejefektivnějších způsobů učení. Uplatněním Komenského konceptu školy hrou pak účinnost studia ještě zvyšuje.

playAlearn1.jpg 
Základní rozcestník.

Play And Learn English byl vytvořen pro všechny, kteří se chtějí učit angličtinu formou hry. Tento program je určen dětem i začátečníkům, naučí více než 220 slov, které jsou zařazeny do následujících kategorií: Čísla, Rodina, Barvy, Oblečení, Zvířata, Země, Škola, Jídlo, Lidské tělo, Cestování, Hračky a Příroda. Slovíčka se učíte formou zobrazování, opakování i zkoušení. V nabídce je také zábavné výukové pexeso. Program oplývá líbivou grafikou, animacemi a moderním text-to-speech enginem.

playAlearn2.jpg playAlearn3.jpg
Uhádnete, o jaké slovo se jedná?

stáhnout program Play And Learn English (667 kB)


Tux Paint

Tento program je určen k rozvíjení představivosti, kreativity a výtvarných schopností dětí. Jedná se o zdarma dostupný grafický editor, který je určen především nejmenším uživatelům počítače. Pro ně je speciálně přizpůsobeno ovládání tohoto programu. Přítomny jsou zde velká tlačítka s jasnými symboly. Ty se snaží vyjít vstříc dětem, které ještě neumí číst. Nelze ale předpokládat, že děti předškolního věku zvládnou samy práci se softwarem. Je třeba je ovládání do začátku naučit.

tux1.png 
Slepice na vejcích nebo na paprice?

Ovládací prvky jsou rozmístěny do třech velkých panelů, kde vybíráte základní nástroje pro kresbu, nejrůznější efekty a barvu z palety. Aplikace také obsahuje několik předpřipravených obrázků, na nichž si můžete vyzkoušet všechny dovednosti programu. Rovněž se zde nacházejí černobílé náčrty, které slouží jako omalovánky. Program také nabízí doprovodné zvuky při malování a možnost tvoření v celoobrazovkovém módu. Tux Paint je dostupný nejen ve verzi pro Windows, ale používat jej můžete také na počítačích s Linuxem a Mac OS X.

tux2.png 
I tučňák může být dobrý rádce.

stáhnout program Tux Paint 0.9.21 (9,8 MB)


Sketch Studio

Sketch Studio je také jednoduchá aplikace pro kreslení určená dětem. Na rozdíl od výše zmíněného Tux Paintu si ale za její užívání musíte zaplatit. Mezi ostatními programy Sketch Studio vyčnívá díky integrovaným lekcím kreslení. V těch se objevují dvě animované postavičky - Sketch a Smudge, které vás doprovází. Na konci každé části lekce si výtvor můžete zkopírovat před pokračováním. Lekce jsou jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

sketch_studio.jpg 
Ryba s vyrážkou je mnohem hezčí.

stáhnout program Sketch Studio 2009.1 (11 MB)


Počty

Učí se vaše dítě základní počty? Můžete sáhnout po tomto programu, který prověří znalosti vaší ratolesti a jednoduché početní úkony mu zautomatizuje. Aplikace obsahuje zkoušení matematických operací pomocí příkladů, možnost nastavení libovolného rozsahu jednotlivých příkladů, možnost stanovení časového limitu pro zadání správného výsledku, historii chybných výsledků a možnost opakování špatně vypočítaných příkladů, čímž docílíte zapamatování správných číselných kombinací.

počty1.jpg 
Správný výsledek jistě potěší.

Aplikace je jednoduchá, přehledná a snadno ovladatelná. Proto poněkud překvapí i zamrzí, že pro její neomezené používání musíte autorovi zaplatit. Neregistrovaná verze nezvládá zkoušení se znaménkem mínus, chybí zde časový limit a nelze změnit počet příkladů, po kterých následuje dílčí hodnocení. Přesto cena registrace není nijak závratná. Plně funkční program vás přijde na 99 korun.

počty2.jpg 
Historie dílčích hodnocení.

stáhnout program Počty 2.6 (802 kB)


Memonix

Učení hraním. To je základní heslo, kterým se řídí program Memonix, který je kromě této windowsovské verze dostupný rovněž pro Linux. Tento program je prakticky sbírka her, které se snaží rozvinout paměťové, logické i kreativní schopnosti dítěte. Naleznete tak zde různé skládačky, jednoduché budovatelské hry, pexesa a mnoho dalšího. Jistým limitem je absence české lokalizace. Přesto tento nedostatek není nijak markantní a neznemožňuje použití her malým neangličtinářům.

memonix1.jpg memonix2.jpg
Oku lahodící a děti poutající grafika.

stáhnout program Memonix for Windows 1.6 (7,1 MB)


Puzzle pro Tradiční pohádky

Zlatovláska, neposedné kuřátko či sudička - to vše a mnohem víc čeká na vás a vaše děti. Programátoři společnosti Špidla Data Processing pro vás připravili více než dvacet skládaček s motivy z českých pohádek. Pobavte se a překonejte nudu a dlouhou chvíli u počítače, u kterého se nelze jen neustále učit. Zajímavé na produktu je, že hra je v plné verzi a kompletně zdarma.

puzzle.png 
Malá pohádková knížka.

stáhnout program Puzzle pro Tradiční pohádky 2006-2 (3,1 MB)


fsc.jpg

Diskuze (30) Další článek: Computer Press uvádí: dvě knihy za cenu jedné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,