Ke stažení: Práce s hesly

Hesla bývají často tou nejpodstatnější (ne-li jedinou) ochranou citlivých dat, komunikace či práce. Jejich podoba i uchovávání je tak přímo otázkou počítačové bezpečnosti.

KeePass Password Safe

Jedná se o program, v jehož rozhraní můžete bezpečně uložit veškeré přihlašovací údaje a ochránit je jen jedním hlavním heslem. Nemusíte si tak pamatovat všechny hesla, či si je psát na klasické žluté nalepovací papírky. Nejde ale jen o ukládání hesel. Vzhledem k jejich seskupení do jednoho programu a tomu, že si je nemusíte pamatovat, můžete posílit bezpečnost přístupových kódů tím, že necháte KPS vygenerovat dle zadaných kritérií heslo nové, složité a tím pádem bezpečné.

keepass1.png 
Doslova klíčové hlavní heslo.

Na úvod se vás program hned v úvodu zeptá na hlavní přístupové heslo. Toto heslo je jediné, které si musíte pamatovat. Poté se otevře přístup k celému programu, který je tvořen jedním prostým oknem, v němž se kromě několika tlačítek s funkcemi nacházejí především kategorie pro účty. Jedná se o kategorie Windows, Síť, Internet, E-mail, Bankovnictví. Při vložení nového záznamu se zobrazí další okno, ve kterém je třeba vyplnit název, login, heslo a případně adresu serveru.

keepass2.png 
Vytváření záznamu.

Přestože si můžete uložit přihlašovací údaje se svým heslem, lepší je nechat vygenerovat nové, které bude prakticky neprolomitelné. To vám program vytvoří přesně na základě vašich požadavků. Nastavit si tak můžete délku hesla, rozlišení velkých a malých písmen, vkládání číslic a různých speciálních znaků apod. K účtu a komplikovanému heslu se pak dostanete jednoduše po přihlášení do programu – tedy za použití pouze jednoho hlavního, původního hesla. Vše hezky zdarma.

keepass3.png 
Generování hesla.

stáhnout program KeePass Password Safe 2.16 (2,0 MB)


Infinite Password Generator

Potřebujete vytvořit bezpečné heslo, ale žádné vás nenapadá? Máte problém s vytvořením hesla, které musí splňovat určité požadavky na velká a malá písmena, číslice a speciální znaky? Nezoufejte, v tomto programu nastavíte vše potřebné velice jednoduše a pak jen zkopírujete vytvořené heslo. I Infinite Password Generator je aplikací, kterou je možné používat zdarma a to bez jakýchkoli omezení.

infinite.png 
Vzniklý guláš stačí jen uložit.

Program v podstatě představuje jednodušší a lehčí variantu výše zmíněného KeePass Password Safe. Tvoří jej pouze jediné okno, v němž probíhají veškeré úkony uživatele. Předně zde nastavíte, jaké znaky má program použít k vytvoření hesla. Poté zadáte informace o použití hesla, necháte jej vygenerovat, uložíte a pak vám již bude kdykoli k dispozici po přihlášení k programu.

stáhnout program Infinite Password Generator 3.1 (364 kB)


Password Manager XP

Nyní je čas nabídnout také nějaký ten placený produkt, který se svým zaměřením snaží situovat do pozice profesionálního nástroje za přiměřenou cenu (tou je 30 dolarů za standardní jednouživatelskou licenci). Jedná se o správce hesel, loginů, PIN kódů, čísel kreditních karet a dalších citlivých údajů, který vám pomůže s jejich bezpečnou evidencí v počítači. I tento program v sobě obsahuje generátor hesel.

password_manager1.png 
Seznam spravovaných účtů.

Ty jsou ukládány v zašifrovaných databázích, ke kterým je možno získat přístup jen po zadání přístupového kódu. Program je možné používat i s přenosnými USB disky a dostupná je i verze pro mobilní telefony se systémem Windows Mobile. Password Manager XP používá najednou kombinaci šifrování Blowfish, 3DES, Rijndael, Tea, Cast128, RC4, Serpent a Twofish.

password_manager2.png 
I zde se dají tvořit nová hesla.

stáhnout program Password Manager XP 3.0.515 (2,2 MB)


Roadkil´s Password Store

Doslova minimalistická pomůcka pro uskladňování hesel. Pouze v jednom prostém okně vyplníte přihlašovací údaje, heslo, typ serveru, IP, URL a další informace, které poté uložíte a opatříte celý program jediným heslem, které si budete muset sami pamatovat. Bez něho se totiž k šifrovaným datům jen tak nedostanete. Ani není překvapením, že tento malý pomocník je distribuován zcela zdarma.

roadkils.png 
Zatím prázdný a plný očekávání.

stáhnout program Roadkil's Password Store 1.0 (47 kB)


Extended Password Generator

I tato aplikace by se dala označit za minimalistickou. Ve shodě s výše uvedeným programem je rovněž zdarma. Cílem Extended Password Generatoru je vytváření hesel, které nepůjdou rozbít při útoku pomocí programů využívající slovník. Jako alternativa k již zmíněným produktům může ale sloužit snad jen v případě, že se nechcete pokaždé zabývat složitějším softwarem a vystačíte si s vygenerováním hesla během několika vteřin včetně spuštění a vypnutí programu.

extended.png 
Po zadání parametrů to už sviští.

stáhnout program Extended Password Generator 1.5.1.628 (6,5 MB)


Password Agent

Malý a rychlý správce hesel, který svým vzhledem a ovládáním připomíná známé prostředí Průzkumníka ve Windows. Šifruje jakákoli data, obsahuje velké množství funkcí a různých nastavení. Mezi ty hlavní lze jmenovat šifrování uložených dat, automatické vyplňování formulářů, generátor hesel, sofistikované vyhledávání, export databáze do HTML, XML či CSV a další. Výhodou programu je, že jej můžete používat přímo z USB flashdisku. Jeho nevýhodou pak licence, za kterou musíte zaplatit.

password-agent.png 
Jako správný agent - sbírá informace.

stáhnout program Password Agent 2.5.1 (1,5 MB)


fsc.jpg

Diskuze (7) Další článek: Týden Živě: Google stále na špici, Chrome slaví narozeniny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,