Ke stažení: Práce s diskovými oddíly

Ať už používáte více operačních systémů v jednom počítači, nebo zálohujete celý disk, potřebujete nástroje k práci s diskovými oddíly. Pojďme si některé z nich představit.

Acronis True Image Home

Acronis True Image má mnohaletou pověst kvalitního nástroje pro práci s diskovými oddíly a jejich zálohováním. True Image dokáže zálohovat soubory, složky i nastavení aplikací. Stejně tak zvládá zálohu celých disků nebo jejich oddílů. Právě z důvodu uchovávání dat a nastavení softwaru je tento program hojně používám uživateli, kteří experimentují s operačními systémy a provádějí nejrůznější riskantní úkony, které by bez Acronisu znamenaly ztrátu informací.

acronis1.png acronis2.png
Program hezky česky a přehledně.

Vytvořené zálohy můžete ukládat prakticky na jakékoli paměťové jednotky – lokální i síťové pevné disky, USB flashdisky, datová zařízení připojená skrze rozhraní FireWire či PCMCIA a samozřejmě i na CD/DVD. Acronis podporuje i tzv. slučování, kdy můžete přidat ke starší záloze další nově vytvořené a spojit je tak do nové plné zálohy. Pokud si zazálohujete operační systém ihned po jeho nainstalování, můžete pak zálohovat vždy, když nainstalujete nový software, který se ukáže jako stabilní a nepoškozující systém.

acronis3.png 
Přehled dat.

Nově se v programu objevila možnost fulltextového vyhledávání skrze Windows desktop a Google desktop, podpora formátu archivu Zip a také nové grafické rozhraní zapadající do stylu Windows Vista. Edice Home je zaměřena na domácí použití programu, čemuž odpovídají schopnosti programu i jeho cena. Ta je stanovena na
1 099 Kč. Acronis také vyšel vstříc českým uživatelům a program je kompletně v češtině.

acronis4.png 
Se zálohou pomůže průvodce.

Partition Magic

Abyste mohli pracovat s jednotlivými diskovými oddíly a měli možnost je zálohovat, potřebujete je nejdříve vůbec vytvořit. K tomu vám pomůže Partition Magic. Jedná se o jeden z nejlepších nástrojů na pohodlné vytváření, změnu velikosti, spojování, formátování, konverzi a obecně práci s oddíly na pevném disku bez rizika poškození dat. Nabízí přehledné grafické znázornění všech oddílů, proto je jednoduchý i pro začátečníky. I když je to nástroj velice pokročilý, je silně doporučeno data na disku nejdříve zálohovat.

partitionMagic1.bmp 
Práce s oddíly lehce a přehledně.

V případě, že máte různé operační systémy na jednotlivých diskových jednotkách, umožňuje vám program pohodlné přepínání mezi jednotlivými systémy. Mezi windowsovými a linuxovými oddíly můžete pomocí Partition Magicu jednoduše vyhledávat, kopírovat i přenášet soubory i složky. Program podporuje i externí zařízení připojená skrze USB a FireWire.

stáhnout program Partition Magic 8.0 (23 MB)


DriveImage XML

Tento program slouží k vytváření záloh diskových jednotek. Jeho velkou výhodou oproti výše uvedenému produktu od Acronisu je především jeho cena. Pro domácí a nevýdělečné použití je zcela zdarma. Program uživateli umožňuje především zálohu celých disků nebo jejich částí do obrazu ve formátu XML. Takto vytvořené obrazy můžete skrze DriveImage bez problémů procházet, prohlížet jejich obsah a dokonce i extrahovat vybrané části zálohovaných dat.

driveimage1.png 
Úvod představí celý program.

Obrazy samozřejmě můžete v plné míře obnovit a to jak na původní disk, nebo do úplně jiného úložiště. Program obsahuje i jednoduchý manažer úkolů, který bude automaticky zálohovat vybrané části. DriveImage XML samozřejmě nelze funkčně srovnávat s True Image od Acronisu. Chudší výbavu ale DriveImage vynahradí svou nulovou cenou, která program dělá velice zajímavým.

driveimage2.png 
Vybrat disk a vytvořit zálohu.

stáhnout program DriveImage XML 2.22 (1,8 MB)


Partition Logic

Partition Logic je další pomocník, za jehož používání nemusíte platit. Jeho služeb především oceníte, pokud používáte více operačních systémů na jednom počítači. Program slouží k vytváření, mazání, formátování, nefragmentování, změně velikosti i atributů diskových oddílů. Partition Logic jednoduše nabootujete z CD či diskety a rozeběhne se samostatný systém, který je nezávislý na vašich operačních systémech. Odtud pak řídíte veškeré operace.

partitionLogic1.jpg partitionLogic2.png
Jednoduché rozhraní, vysoká funkčnost.

stáhnout program Partition Logic 0.7 (3,5 MB)


Image for Windows

Tato aplikace je klasickým zálohovacím programem pro diskové oddíly.Můžete s ním vytvořit snímek aktuálního stavu diskového oddílu a ten uložit kdekoli v počítači, na síti nebo vypálit na CD/DVD. Program nabízí jednoduchého průvodce, který vám napoprvé usnadní práci. Zajímavostí je podpora svazků RAID a také fakt, že program je dostupný pro Linux i DOS.

image1.png image2.png
Záloha velice jednoduchá v několika krocích.

stáhnout program Image for Windows 2.58 (6,8 MB)


UFS Explorer Professional

Pokud máte v jednom počítači vedle Windows i jiné operační systémy, oceníte tento prográmek, který podporuje prohlížení a kopírování souborů z diskových oddílů formátovaných souborovými systémy ReiserFS, Ext2, Ext3, UFS a UFS2. Práce s ním je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Program se ovládá podobně jako Průzkumník ve Windows.

UFS.png 
Průzkumník pro přetahování dat.

stáhnout program UFS Explorer Professional 3.14 (1,8 MB)


fsc.jpg

Diskuze (21) Další článek: Týden Živě Speciál: Jak se dělá streamované video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,