Ke stažení: Monitorování sítě

Správci počítačových sítí, techničtí pracovníci i domácí uživatelé využívají hojně připojení svých přístrojů k lokální síti či internetu. Dokonalý přehled o komunikaci se leckdy hodí.

NetMon&Stat

Zkratkovitý název by se dal rozvést do slov – monitorování sítě a statistiky. Přesně to jsou hlavní cíle freewarového programu české provenience. Šikovná utilitka monitoruje přijatá a odeslaná data, zaznamenává denní, týdenní a měsíční statistiku, podporuje export statistik do Excelu a HTML. V jednoduchém okně programu si vyberete síťové zařízení, o kterém okamžitě dostanete detailní informace.

netmon1.png 
Bez výběru síťové karty to nejde.

Program zvládá monitorovat (a zapisovat statistiku) i více těchto zařízení. O aktuálním dění je uživatel informován jednoduchým plovoucím oknem, které ukazuje okamžitý upload i download. Okno nijak neruší a při síťové neaktivitě se samo schová. NetMon&Stat obsahuje ještě doplňkovou funkci v podobě možnosti vypnutí či restartu počítače a odhlášení uživatele, pokud síťová aktivita klesne pod předem definovanou hranici.

netmon2.png netmon3.png
Statistika a aktuální podoba připojení.

stáhnout program NetMon&Stat 2.0 beta (1,6 MB)


LAN Monitor

Máte problémy s komunikací v místní síti nebo jen chcete vědět více podrobností o hardwaru a datových objemech? Pro obě varianty je tu jednoduché řešení – LAN Monitor. Tato utilita vám nabídne kompletní informace o připojení a použitém hardwaru. Mimojiné i informace o adaptérech, statistiky jednotlivých přenosových protokolů (TCP, UDP, ICMP), informace o modemu nebo seznam připojení a požadavků.

lanmonitor.png 
Detailní seznam všech připojení.

Program tak uživateli ukazuje všechna aktuální připojení vašeho počítače. Zobrazuje se tu tak jméno, IP adresa i druh připojení (http, pop3, FTP a další). Zjistíte zde také údaje o přerušených spojeních, chybách atd. Příjemné je, že program je distribuován zdarma, což u autora Karenware není výjimkou. Od stejného tvůrce naleznete celou řadu nejrůznějších síťových freewarových utilit.

stáhnout program LAN Monitor 1.4.4 (946 kB)


Connection Meter

Oblíbený český nástroj pro kontrolu množství přenesených dat a rychlosti či délky internetového připojení. Obsahuje také antidialer proti podvodným přesměrování na draze placené telefonní linky, SMS bránu pro odesílání textovek do sítí našich operátorů a další. Po celou dobu běhu programu vás provází plovoucí okno zobrazující aktivitu připojení. Do značné míry je podobné tomu v programu NetMon&Stat.

conmetr1.png 
Je třeba záznam naplnit.

Program dále obsahuje i okno Pomůcky, ve kterém je český a slovenský stoletý kalendář, nástroj pro generování a hodnocení kvality hesel, převodník jednotek (dat, délky, plošného obsahu, objemu, hmotnosti, rychlosti, práce, tlaku, teploty). Connection Meter je placeným programem. K jeho plnému využití (stejně jako k upgradu na novější verzi) je třeba registrace. V nabídce je i pokročilá verze SE.

conmetr2.png 
Plovoucí okénko jako ze škatulky.

stáhnout program Connection Meter 8.4.9 (2,4 MB)


MultiPing Grapher

Nástroj pro rozšíření možností příkazu ping. Díky MultiPing Grapheru můžete graficky sledovat odezvy až deseti síťových připojení načtených z externího textového souboru (jeden řádek v souboru znamená jeden sledovaný objekt). Sami si přitom můžete zvolit velikost zasílaných paketů a intervaly, po nichž se má odezva testovat. Uděláte si tak dobrou představu o síti kolem vás.

multiping.jpg 
Pingové křivky.

stáhnout program MultiPing Grapher 1.4.3 (285 kB)


NetInfo

Malá utilita pro sledování různých informací o počítačové síti. Obsahuje celkem patnáct různých nástrojů, díky nimž sleduje připojení, hodnoty ping, nabízí nástroje WhoIs, Lookup, Finger, Local Info, Trace, Daytime, Quote a další. Jakkoli by se tato sada nástrojů mohla jevit jako freewarový program, velká část uživatelů bude zklamána, protože za jeho používání budou muset zaplatit téměř 40 dolarů.

netinfo1.png netinfo2.png
Informace o připojení i domácí data.

stáhnout program NetInfo 7.4 Build 206 (4,8 MB)


Bandwidth Monitor Lite

Zdarma dostupná pomůcka (alespoň ve verzi Lite) pro sledování průtoku dat přes síťové připojení. Jedná se o jednoduchý program, jeho užitečnost může být vysoká v případě, že vám váš poskytovatel internetu omezuje připojení pomocí FUP (Fair User Policy – snížení rychlosti připojení v případě překročení datového limitu). Program vám v přehledných statistikách zobrazí, kolik dat jste z internetu stáhli a kolik odeslali.

bandwidth.gif 
Na blížící se hranici FUPu včas upozorní.

stáhnout program Bandwidth Monitor Lite 2.0.135 (839 kB)


xpy

Nebaví vás stále bádat nad tím, jaké informace zrovna Windows XP odesílají nebo přijímají z internetu? Stáhněte si opensourcový nástroj xpy a jednoduše všechna tato spojení zakažte. Xpy umí deaktivovat všechny autoupdate a špehovací funkce systému. Díky xpy tak už z vašeho počítače nemusí odejít ani kilobajt, o němž byste neměli tušení. Program zatím ještě není zcela kompatibilní s Windows Vista, takže část jeho dovedností budete muset oželet.

xpy.png 
Nastavení xpy.

stáhnout program xpy 1.1 (95 kB)


fsc.jpg

Diskuze (13) Další článek: Týden Živě: Soumrak pirátských sítí a WiMAX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,