Ke stažení: Dovednosti webové kamery

Webová kamera je čím dál víc běžnou součástí notebooků i počítačových sestav. K plnému využití jejího potenciálu mohou posloužit i následující programy.

WebCam Live

Aplikace zachycuje JPEG obrázky z jakéhokoliv "Video for Windows" nebo "DirectShow" zařízení (video kamery, USB kamery a podobně) a odesílá je na integrovaný webový server nebo jakýkoliv FTP server. Z těchto dvou možností si také uživatel vybere při startu programu. Pochopitelně lze vždy tento výběr přehodnotit. O vašem nově vytvořeném serveru můžete obeznámit své přátele přímo pomocí vestavěné funkce spolupracující s mailovým klientem.

sshot-1.png 
Kterou službu zvolit?

Po základním nastavení a výběru zdrojového zařízení se již webová kamera spustí a zobrazí vám aktuální záběr. Další činnost programu pak závisí na výběru uživatele. Kvalitu obrazu je v programu možné upravovat velice dobře v závislosti na použité webkamerce a okolním prostředí. Je třeba myslet na to, že program odesílá fotografie a ne streamované video, a podle toho seřídit nastavení.

sshot-2.png 
Obraz z kamerky lze dále upravit.

Obrázky mohou být generovány v určených intervalech a nastavit lze samozřejmě i jejich kvalitu podle možností serveru a internetového připojení. Můžete k obrázkům přidat i časové známky případně i nějaký ten titulek či text. Lidé sledující váš WebCam Live server mohou kliknutím myši získat nejaktuálnější záběr. Klíčové je pak správné nastavení připojení k serveru a po té již můžete začít obrázky odesílat.

sshot-3.png sshot-4.png sshot-5.png
Série nastavení WebCam Live.
 

stáhnout program WebCam Live 3.0 (713 kB)


ScreenCamera Free

ScreenCamera je jednoduchý nástroj, který vám umožní nahrávat dění na ploše v počítači. Využití se nabízí samo. Můžete natáčet postup pro určitou činnost na počítači a po té poslat kamarádovi, který neví, jak na to. Jedno takové video řekne mnohem víc, než 20 minut psaní po klasickém textovém kecálkovi. Program můžete používat na Skype, AIM, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, PalTalk, CamFrog, BlogTV, Justin.TV, Kyte, Mogulus, UStream.TV, Stickam a dalších.

sshot-7.png 
Nahrávání včetně samotného rekordéru.

Pro snímání, které je pak skrze výše zmíněné programy posíláno dál, je možné zvolit jak celou obrazovku (vhodné pro práci s více okny a ve chvílích, kdy je důležité mít přehled o celé ploše), tak i konkrétní pole, které si předem vytyčíte (vhodné pro detailní práci v úseku nějakého programu). Zajímavým kompromisem je nastavení, které umožní sledování oblasti kolem kurzoru myši. Zobrazované okno se tak pohybuje s vámi.

sshot-8.png 
Vystačíme si s verzí zdarma?

Tato verze produktu je zcela zdarma. Dostupná je ale i placená verze tohoto programu, která navíc umožňuje záznam videa z webové kamery. Po zaplacení registrace ScreenCamera funguje i jako tzv. webcam splitter, kdy umožní použití webové kamery více aplikacím zároveň. Nebudete tak otravování hláškou o tom, že kamera je již používána jinou aplikací a tak maté smůlu.

stáhnout program ScreenCamera 2.2.1 (2,9 MB)


VirtualCamera

Software pro virtuální nahrazení webkamery. Nepotřebujete tedy fyzicky kameru jako takovou. Data čerpá ze souborů (obrázků, videoklipů a podobně.) a navenek se tváří jako opravdová kamera. Pokud webkameru máte, tuto aplikaci můžete využít také. Umožňuje jednoduše přepnout zdroj dat na reálnou kameru. Program lze například využít, když chcete kamarádům přes internet pustit sled obrázků či nějaké video.

sshot-9.png 
Vložit obrázky či video a jedem.

stáhnout program VirtualCamera 1.2.1 beta build 0221 (1,4 MB)


Super Webcam Recorder

Super Webcam Recorder je jednoduchý program, který vám umožní zachytit streamované video a také fotografie z vaší webové kamery. Videa můžete ukládat do AVI, či do WMV. Oba formáty vám dají mnoho možností pro nastavení výsledného videa, takže si plně můžete určit kvalitu a vzhled výstupu.

sshot-10.png 
Nahrávejte video z kamery.

stáhnout program Super Webcam Recorder 4 (4,7 MB)


webcamOnTop

Na závěr ještě malá aplikace, která umožňuje zobrazovat zdrojová data z vaší webkamery v nejvrchnějším okně, takže vám neunikne žádný pohyb při jakémkoliv otevřeném množství oken na ploše. Příjme internetovou adresu webkamery nebo video streamu, navržena je však pro spolupráci s webcamXP nebo s AXIS produkty (síťové video kamery a video servery).

sshot-11.png 
Úplně vždycky navrchu.

stáhnout program webcamOnTop 5.4.0 (1,2 MB)


fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Pomozte nám vylepšit Zprávy Živě se Šárkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,