eGovernment | Banka

Ke státu se budeme moci přihlašovat i pomocí bankovního účtu

Způsobů, jak se přihlásit k českému elektronickému státu, je celá řada, přičemž původní prostou kombinaci uživatelského jména a hesla (a ověřovací SMS) postupně doplnily nové eObčanky, MojeID od CZ.NIC a další partnerské autority.

Ověření nového účtu je složité, co kdybychom tedy použili ten bankovní?

Pro nové uživatele, kteří si chtějí vyzkoušet Portál občana a další služby státu vyžadující autentizaci, je ale klíčovou překážkou komplikované úvodní ověření vlastní identity. Stručně řečeno, sice si můžete během pár minut vytvořit login, nepřihlásíte se s ním ale do té doby, dokud si nezajdete třeba na poštu, kde ověříte, že toto přihlašovací jméno opravdu patří vám.

45e895a4-17e0-4946-9c74-6280459dff82
K českému elektronickému státu se můžete přihlásit pomocí několika ověřovacích způsobů. Nově přibydou i bankovní účty.

Toto nutné kolečko samozřejmě leckoho odradí, a tak stát přišel ještě s jednou možností – BankID. Bankovní účet má dnes drtivá většina z nás a už z principu je dostatečně ověřený na to, abychom se s ním mohli přihlašovat nejen do banky, ale i do státu.

ČSOB se akreditovala jako první

Aby to tak mohlo opravdu fungovat, banka se musí nejprve akreditovat, tedy stejně jako třeba CZ.NIC a další splnit všechny požadavky a implementovat vše potřebné. Jako první bance se to podařilo ČSOB, která tak brzy umožní přihlášení skrze vlastní uživatelský účet.

Banky by mohly rozšířit řady uživatelů českého elektronického státu, to se ale v praxi odvíjí od toho, co tuzemský eGov skutečně nabízí. A byť se portfolio postupně zvyšuje, pro běžného smrtelníka to stále není dost. V ideálním stavu bychom totiž skrze Portál občana a systém Datových schránek měli provést téměř jakoukoliv úřední agendu.

Věřím, že v následujících měsících budou přibývat další banky. Díky zapojení bank dojde příští rok k zásadnímu nárůstu uživatelů elektronických služeb státu. To je skvělá zpráva, naše systémy jsou na tento nárůst připravené. 

Jan Hamáček, ministr vnitra

Stále to není možné a občas se cesty na přepážku nevyhneme. Je to problém zejména v současné krizi, kdy se omezují úřední hodiny a vytvářejí se fronty. Kdyby už eGov běžel na sto procent, nebylo by to vůbec potřeba, anebo jen ve velmi specifických situacích.

Podívejte se, co umí eObčanka a jak získat nový průkaz:

Diskuze (30) Další článek: Radioastronomové se děsí, že je bude rušit měsíční LTE od Nokie a družice Starlinku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,