Když vývojářům dojdou nápady: 7 klonů Macbooku a tabletu Surface

  • Z vysmívaného Macbooku se stala inspirace pro nejednoho výrobce
  • Začal se však kopírovat i hybridní Surface Pro
  • Výrobci si od Applu půjčují i reklamní fotografie
Kapitoly článku

Když Apple loni představil svůj nový Macbook, dělali si z něj srandu uživatelé i samotní výrobci. Přišel s méně tradiční dvanáctipalcovou úhlopříčkou, jediným konektorem USB-C a také pomalými procesory Intel Core M. Na druhou stranu přinesl extrémně lehkou a tenkou konstrukci stejně jako novou klávesnici a tradičně velký a pohodlný trackpad.

A výrobci zareagovali stejně jako před několika lety v případě Macbooku Air – do svých nabídek zařadili stroje, které jakoby Macbooku z oka vypadly. Kromě toho, že se drží již zmíněných rysů, se výrobci příliš nezaobírají ani novými barvami-zkrátka stroje do světa vypustí ve stejných barvách, které nabízí Apple.

459696-apple-macbook-12-inch-2015.jpg
Před rokem vysmívaný, letos již inspirací - Apple Macbook

A aby to bylo kompletní, někteří výrobci usoudili, že má Apple i povedené marketingové materiály a pro jistotu zkopírovali i ty. A přitom se ani nemusí jednat o neznámou čínskou firmičku.

Na nedávno ukončeném veletrhu CES však kromě klonů Macbooku ukázali výrobci i další kategorii noteboků. V tomto případě však nebyli pro inspiraci v Cupertinu u Applu, ale o kus dál – v Redmondu, kde sídlí Microsoft. Ten se už delší dobu snaží prorazit se svými hybridními notebooky Surface. Ty nabízí dotykový displej, tenkou a odpojitelnou klávesnici a vyklápěcí stojánek. Proto se výrobci rozhodli, že zkopírují i tento koncept. V některých případech tak dobře, že oba stroje rozeznáte jen při přímém srovnání.

surface4.jpg
Tenká odpojitelná klávesnice s touchpadem, dotykové pero a Windows 10. To jsou základní rysy Surface Pro 4 od Microsoftu, který se líbí i dalším výrobcům

Macbooky s Windows

HP EliteBook Folio

Nejvíc se originálnímu Macbooku přiblížilo HP se svým modelem EliteBook Folio. Stejně jako u Applu používá procesory Intel Core M a na těle najdete jen dvojici konektorů typu USB-C. Pokud si tedy budete chtít připojit běžnou flashku, druhý monitor, drátovou myš nebo třeba přečíst SD kartu, na řadu přijde nějaký ten adaptér nebo redukce.

hp.jpg
Nebudeme jako Apple, dáme uživatelům hned dva konektory USB-C

Od Macbooku se EliteBook Folio liší displejem. Ten má u dražšího modelu rozlišení 3 840 × 2 160 a především je dotykový. Na Macbooku si musíte vystačit pouze s trackpadem nebo myší.

Lenovo Yoga 900 S

Jak už z názvu vyplývá, v tomto případě se nejedná o notebook zcela tradiční konstrukce. Podobně jako další modely s tímto označením lze displej překlopit a používat v tabletovém režimu díky dotykovému displeji. Podobně jako Apple vsadilo Lenovo na černostříbrnou a zlatočernou variantu. Taktéž použilo úsporné procesory Intel Core M.

CYA8VOGUQAEiQO-.png
Vlevo Macbook, napravo Lenovo Yoga 900 S. Alespoň že barvy nejsou ve stejném pořadí

Nás však Yoga 900 S zaujala především díky marketingovým materiálům. Reklamnímu oddělení v Lenovu se tolik zalíbila fotka Macbooků, že ji zkopírovali naprosto přesně. Snad i úhly, v nichž jsou notebooky otevřeny, jsou na stupeň přesné.

LG Gram 15

Zlatých notebooků se před rokem 2015 mnoho nevyrábělo, Apple to však stejně jako v případě telefonů očividně změnil. Dalším do party je LG s modelem LG Gram 15, který je k dostání v tradiční verzi Champagne.

lg.jpg
Zlatá barva je teď v módě, myslí si to i v LG

LG naštěstí i díky velikosti neořezalo tento model tak jako Apple u Macbooku. Na bocích tak najdeme dvojici USB 3.0, HDMI i USB-C. Inspirace je tak vidět především u designové stránky notebooku.

Samsung Notebook 9

Mezi klony Macbooku máme i svého favorita – Notebook 9 od Samsungu. Ten si totiž vypůjčil především tenký vzhled, nízkou hmotnost (840 g) , velký trackpad a použitý materiál. Samsung však přidal dvojici USB 3.0 a micro HDMI. Při použití periferií se tedy není třeba omezovat tak jako v případě Macbooku.

samsung_book-9-100636241-primary.idge.jpg

Druhým velkým rozdílem jsou dostupné procesory. Samsung totiž bude vyrábět i verze s Intel Core i7, jejichž výkon bude zcela v jiných kategoriích než v případě úsporných procesorů Core M.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,