Facebook | Sociální sítě | Web

Když vám Facebook něco smaže, vysvětlí vám proč. A to i v Česku

Facebook průběžně promazává příspěvky uživatelů, aby se v nich nevyskytoval protizákonný či silně nemorální obsah. Má na to vyčleněné zaměstnance, kteří dle interních pravidel příspěvky posuzují a ty nevyhovující smažou. Nyní Facebook tato pravidla zveřejnil a zároveň umožní přezkoumání důvodů pro smazání příspěvku.

„Dáváme tímto krokem jednoznačně najevo, že znepokojivá či nebezpečná vyjádření, videa či fotky na Facebooku nemají své místo. Zároveň je podle nás důležité objasnit, podle jakých pravidel se při odebírání závadného obsahu rozhodujeme,“ řekla k tomu Monika Bickert, globální viceprezidentka společnosti Facebook.

Základem tohoto mechanismu je nahlašování závadných příspěvků. Tuto funkci chce teď Facebook dostat více do podvědomí uživatelů, aby jej používali častěji. Na základě hlášení pak reagují automatické systémy, které problematické příspěvky předkládají k posouzení týmu kontrolorů. Jedná se o tým pracovníků vzdělaných v oblastech sociologie, psychologie, terorismu atp., přičemž při posuzování se radí i s akademickou sférou.

9aac30ea-8031-4fa6-85ea-56b9f72f3f9e
Vtipná zajímavost v překladu. Pokud počítačově umístíte nahé hýždě na známou osobnost, tak je asi můžete publikovat. Jinak jsou ale vyjádření v Zásadách komunity celkem jasně definovaná

Výchozí pravidla pro posouzení příspěvků popisuje 26stránkový dokument, který poměrně detailně popisuje, co by se v příspěvcích nemělo vyskytovat od vyhrožování, šikanu a podporu násilí, přes sexuální obsah, sebepoškozování a nabídky drog až po organizování teroristických aktivit. Doposud byla tato pravidla interní, nyní už jsou zveřejněny jako Zásady komunity.

Kontrola příspěvků probíhá nonstop, a to ve více než 40 světových jazycích včetně češtiny. Reakční doba však není podle firmy stále ideální a je prostor pro zlepšení. A to jak na straně Facebooku, tak u uživatelů, kteří by mohli příspěvky nahlašovat. Názorně je to vidět na loňském případu publikovaného videa s vraždou ­– uběhly téměř dvě hodiny než příspěvek někdo poprvé nahlásil, Facebooku pak trvalo dalších 23 minut, než video přezkoumal a smazal.

Cílem tedy je reakční dobu zkrátit, což by ale mohlo vést k vyšší chybovosti. Zároveň proto tedy Facebook otevírá možnost zpětného prošetření, neboli jakési „reklamace“ smazaného příspěvku.

b571e7e8-3aac-4738-8e28-171c600d790a
Takto se nahlásí smazaný příspěvek autorovi. Když se bude domnívat, že byl příspěvek smazán neoprávněně, může dát Facebooku hned vědět

„Od dnešního dne budou uživatelé Facebooku moci žádat o přezkoumání odebraného obsahu týkajícího se nahoty, sexuální aktivity, projevů nenávisti či násilí. Pokud bude odebrána fotka, video či konkrétní příspěvek, na profilu uživatele se objeví tlačítko s žádostí o přezkum. Facebook pak daný obsah přezkoumá do 24 hodin. V případě chyby bude potom odebraný obsah obnoven a nahlašovatel na to bude upozorněn,“ vysvětluje Facebook nový mechanismus nahlašování příspěvků.

Zveřejněná pravidla a možnost přezkoumání smazaného příspěvku jsou dostupné ode dneška rovnou globálně, tedy včetně Česka.

Diskuze (10) Další článek: Masarykova univerzita letos postaví studentům více než 1 000 Wi-Fi hotspotů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,