Očkování | COVID-19

Když to neudělal stát, poradili si programátoři sami. Vytvořili aplikaci s přehledem volných míst pro očkování

S očkováním proti nemoci covid-19 to jde v Česku poměrně pomalu. Jedním z důvodů je i chybějící souhrnný přehled o dostupnosti očkování v jednotlivých očkovacích místech. Ze strany státu žádná taková služba nevznikla, a tak se inciativy chopil programátor Marek Sušický s kolegou. Vytvořili webovou aplikaci, která sbírá data z jednotlivých očkovacích míst a zanáší je do jednotného přehledu.

Aktuálně se mohou nechat očkovat senioři nad 80 let, přičemž se musí registrovat přes internet. Na Covid portálu je seznam míst, kde se dá očkovat, ovšem chybí zásadní informace o tom, jak jsou na tom daná místa kapacitně, tedy zda mají volné vakcíny a na jaký termín se dá registrovat. To se při registraci dozvíte až v pátém kroku a výsledkem může být zjištění, že v blízkém okolí žádný volný termín v dohledné době není. Vytvořená aplikace poskytuje veřejně přístupný přehled o tom, kde je očkování dostupné a při registraci už můžete jít na jistotu. 

Autoři se pochopitelně vzdávají odpovědnosti za zveřejněná data a nelze je považovat za stoprocentně spolehlivá. Informace tahají z rezervačního systému jednotlivých očkovacích míst a nelze tak zajistit bezchybnost a okamžitou průběžnou aktualizaci. Ale jako základní vodítko poslouží aplikace velmi dobře a nic lepšího stát neposkytl. 

Diskuze (23) Další článek: Elon Musk už není nejbohatší na světě. Během jediného dne přišel o 324 miliard korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,