Alphabet | Připojení k internetu

Když to nepůjde balóny, budeme internet šířit lasery. Project Loon zkusí bezdrátovou optiku

  • Místo balonů vsadí Loon v Indii na bezdrátové optické spoje
  • Připojí k internetu 12 milionů lidí
  • Lasery budou součástí páteřní sítě

Cílem Projektu Loon je dostat internetovou konektivitu do míst, kde klasická infrastruktura neexistuje a na její brzkou výstavbu není šance. Primárním způsobem jsou stratosferické balóny, které do těchto oblastí šíří mobilní internet, nicméně nyní Alphabet nasadil v rámci projektu i další způsob připojení – laser.

Kabel bez kabelu

Technologii FSOC (Free Space Optical Communications) aktuálně používají samotné balóny pro komunikaci mezi sebou, Alphabet ji však nasadí i v rámci běžné pozemské komunikace. Na svém blogu ji jednoduše popsal jako optický kabel bez kabelu.

Z toho plynou jasné výhody a nevýhody. Vybudovat páteřní infrastrukturu pomocí FSOC je podle Alphabet levnější než složitou městskou zástavbu zasíťovat optikou. Na druhou stranu je vždy nutné zajistit přímou viditelnost mezi laserovými jednotkami. Ty se budou nejčastěji umisťovat na střechy vysokých budov. Vůbec první reálné nasazení plánuje Alphabet na rok 2019, kdy chce i díky FSOC přinést internet 12 milionům obyvatelů indického státu Ándhrapradéš.

Ve svazovém státě, kde žije přes 50 milionů lidí, má přístup k internetu méně než 20 % obyvatel. I proto se státní organizace zasadily za vznik iniciativy AP Fiber Grid, kterou má primárně na starost tamní největší poskytovatel internetu FiberNet. Ten se postará primárně o vybudování potřebné infrastruktury v podobě běžných optických spojů. Alphabet však dodá více než 2 000 linek, které budou komunikovat právě díky laserovému FSOC. Zajišťovat budou komunikaci v několika částech páteřní sítě.

Laser i LED

Pro bezdrátové optické spoje se nejčastěji využívá světlo z oblasti infračerveného spektra. Ve většině případu jde o vysílače v podobě laserů, alternativně se však může jednat i o LED. V obou případech probíhá komunikace obousměrně v plném duplexu.

Ze specifické fyzické vrstvy sítě vyplývají i netradiční vlastnosti jako téměř nemožné odchycení komunikace. Na vzdálenosti 300 metrů je průměr paprsku asi jeden metr, takže případný útočník by musel mít přímý přístup mezi obě stanice. Na druhou stranu komunikaci pomocí FSOC mohou přerušit i náhodné objekty, které přeruší přímou viditelnost. Tím může být klidně letící pták, který na okamžik komunikaci utne.

Project Loon:

Diskuze (14) Další článek: Nenasycené mastné kyseliny omega-3 mají i svou odvrácenou tvář

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,