Gmail | Mobilní telefon | E-mail

Když si přečtete zprávy na počítači, Gmail a Chat vás už nebudou upozorňovat na mobilu

Upozornění na nové zprávy doručené do e-mailové schránky jsou v mnoha případech užitečná. Můžete díky nim například reagovat obratem na důležité e-maily. Dává vám ale smysl, aby vás na jednu a tutéž zprávu upozorňoval současně počítač i mobilní telefon? Vývojáři Gmailu se nad tím zamysleli a přišli s praktickou vychytávkou.

Logický nápad

Android Police informuje, že se v uplynulých dnech uživatelům webové aplikace Gmail začalo zobrazovat dialogové okno s nabídkou na pozastavení notifikací na mobilním zařízení. Základní myšlenka je prostá: pokud právě pracujete se svou schránkou elektronické pošty na počítači, pravděpodobně nebudete potřebovat, aby vám nové e-mailové zprávy oznamoval telefon.

image.png
Kromě Gmailu tuto funkci Google zapíná i v Chatu, kde přece jen hrozí vyšší frekvence upozornění

Podle serveru 9to5Google se tato funkce poprvé objevila v omezené míře již v polovině února, v posledních dnech pak Google její zavádění zjevně urychlil. Dialog s nabídkou pozastavení notifikací na mobilu se zobrazil i na jednom z našich redakčních počítačů.

Pokud nabídku využijete, budete muset Gmailu povolit sledování používání vašeho zařízení. Po kliknutí na tlačítko Pokračovat se zobrazí výzva se žádostí o povolení „zjistit, kdy aktivně používáte toto zařízení“ a po jejím odsouhlasení se funkce aktivuje.

image.png
Podobně jako při povolení běžných notifikací si v Chromu povolíte pro daný web dodatečné zjišťování aktivity. Tato funkce se tedy nejspíš brzy objeví i u jiných služeb

Novou funkci sami nezapnete

V době psaní tohoto článku (pátek 25. března) jsme v Gmailu nenašli žádné nastavení, které by tuto funkci povolovalo, nebo zakazovalo. Povolení přistupovat k informacím o využití zařízení můžete nastavovat v prohlížeči Chrome v nabídce Nastavení – Zabezpečení a ochrana soukromí – Nastavení webu – Další oprávnění – Využití vašeho zařízení. Zde lze případně udělené oprávnění zase zrušit.

Pokud si pozastavíte mobilní oznámení, pak se informace o nových e-mailech budou zobrazovat pouze na desktopu. Zprávy budou samozřejmě nadále doručovány i na telefon, ale nebudou notifikované zvukem ani ikonou v oznamovací liště. V okamžiku, kdy ukončíte práci s Gmailem na PC, by oznámení měla opět začít přicházet na mobil.

Vzhledem k tomu, že v nastavení Gmailu není žádná odpovídající položka, to vypadá, že tuto funkci nelze zapnout ručně. Budete muset prostě počkat, až vám ji Google nabídne. Ani na stránkách podpory zatím není o novince ani slovo.

Diskuze (5) Další článek: Data jsou cennější než telefon, přitom zabezpečení zvládnete za 15 minut. Tady je návod od A do Z

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,