Když se v Microsoftu dělají aplikace pro Mac

Microsoft se začal mnohem více angažovat na platformách od Applu. Vydal Office for Mac 2011, aplikace pro iOS. Jaké má další plány a jak to v Redmondu s těmi Macy je?

Souboj Microsoftu a Applu je čtenářsky i novinářsky hodně vděčné téma, ale ono to nakonec nebude tak horké. Redmondští v mnoha ohledech s Curpentýnskými na kordy příliš nejsou, pokud se tedy u Softies nezačne vykřikovat něco o ujetém vlaku a klišé o tabletech. Microsoft je s Applem spojený už od raných let. Bill Gates pomohl finanční injekcí potápějícímu se Applu a dokázal do operačního systému Mac OS procpat svůj Internet Explorer. Ten už byste v OS X několik let hledali marně, i tak na této cizí platformě Microsoftu stále významně působí.

Nejvýraznějším produktem Microsoftu na počítačích Mac je jednoznačně Office for Mac, který před pár měsíci dorazil v první skutečně povedené a použitelné verzi 2011. Těžkopádný, chybový a podivný Office for Mac 2008 konečně nahradila verze, která se téměř může srovnávat s aktuální verzí pro Windows. Stratégové v největší softwarové firmě světa totiž mají jasno – penetrace Maců se rok od roku zvětšuje a kde jsou uživatelé, je také potenciál pro zisk ze softwaru.

Screen shot 2011-02-26 at 1.11.07 PM.png Screen shot 2011-02-26 at 1.12.02 PM.png
Windows Live Messenger na Windows Phone 7 není. Na iOS ano. Microsoft nedávno pro iOS vydal také OneNote.

S kancelářskými balíky pro Mac OS X to vždycky bylo těžké, Microsoft proto přispěchal s použitelným kouskem a může se tak usadit na stále rostoucím trhu a konkurenční platformě. Přítomnost kvalitního balíku Office na Macu má také další důležitou výhodu – Microsoft se může dostat také do firem, které počítače Apple používají. Díky plné podpoře Exchange, SharePoint a Communications serveru může do firem s Macy dostat své serverové produkty a ještě prodat licence na kancelářský balík.

Podobnou strategii Microsoft razí také na iOS. Uživatelé iPhonu a iPodu touch si mohou z AppStore stáhnout Windows Live Messenger a OneNote. Proč nebýt tam, kde jsou lidi a zpřístupnit jim firemní produkty?
A protože je Microsoftu na Applu stále poněkud neprobádané téma, vyrazil jsem do českého Microsoftu popovídat si s Alešem Kalužou, který má na starost platformu Mac pro zdejší trh.

Tak jak s tou českou lokalizací?

Microsoft se z nezdarů s předchozími verzemi poučil a je si plně vědom hodně pošramocené reputace. Především z toho důvodu nedávno vyšla zkušební verze Office for Mac 2011, která uživatelům jasně říká „vyzkoušejte a uvidíte, že se to konečně dá používat“. Situace se také výrazně zlepšila v cenové politice – dvě edice (pro běžné a firemní uživatele) jsou dostupné za podobné ceny, jako verze pro Windows. Odezva od uživatelů je podle slov Microsoftu skvělé – Office for Mac 2011 se dobře prodávají. Jasnou jedničkou je pak edice Home & Business.

Zhruba 15 % všech uživatelů Macu má dnes podle odhadů nainstalován Office pro Mac a Microsoft by do konce roku rád toto číslo dotáhl na 20 %. Podle slov Aleše Kaluži je veliký zájem o produkt také v České republice, kam si Macy postupně hledají cestičku. I to je jeden z důvodů, proč je náš trh poměrně vysoko v listu dalších aktivit Applovského Microsoft týmu.

msmac01.png Screen shot 2011-02-27 at 6.07.59 PM.png
Microsoft měl špatnou odezvu uživatelů na Mac for Office 2008. Verze 2011 je naopak přijímána velice dobře a k dispozici je také plně funkční trial verze.

Přímo Apple například podpořil „bundle“ akci s distributorem ATComp. Pokud si uživatelé koupí nový počítač Apple, mohou dostat Office for Mac 2011 v rámci programu „Save now with Apple“ se slevou okolo 20 %. V současné době stejná promo akce probíhá i ve spolupráci s partnerem Apcom.

Tuzemští obchodní zástupci Microsoftu spolupracují s prodejci Macovského Office a jednotlivé prodejce školí v tom, jak jejich produkt prodávat a jaké umí funkce. V současné době však Microsoft přímo neposkytuje žádná školení, a pokud na nějaké narazíte, půjde o projekt třetí strany.

Mnoho českých uživatelů zajímá především lokalizace celého balíku. S tou se počítá v tradičním tříletém cyklu vydávání nových verzí. Nejdříve se údajně jednalo o tom, že by se Česká republika dostala v žebříčku důležitosti o něco výše a česká lokalizace by mohla do konce tohoto roku vyjít také pro současné verzi, nakonec z toho ale bohužel sešlo.

Microsoft v současné době žádné jiné programy pro Mac OS X neplánuje. Prioritou prý zůstává lokalizace Office for Mac 2011 do co největšího počtu jazyků. Dojít může také na servisní balíčky, ty by ale neměly přinášet žádné zásadní funkce navíc, spíše půjde o sestavu záplat a drobných úprav. Také lokalizace mají být formou balíčků a nebudou se prodávat přímo národní verze. Jednoduše si budete moci stáhnout lokalizaci s požadovaným jazykem.
Jedním z mála programů Microsoftu pro Mac OS X je například Windows Phone 7 Connector, díky kterému je možné na Macu pracovat s WP7 telefonem – synchronizovat kontakty, kalendáře, ale také hudební knihovnu z iTunes či fotografie z iPhoto.

Mac AppStore prozatím nebude, jde o partnery

V distribuci kancelářského balíku zřejmě Microsoft ještě nějakou dobu zůstane konstantní. Začlenění do Mac AppStore se údajně zvažuje, ale spíše to vypadá, že zůstane současný distribuční model prodeje přes obchodní partnery. Microsoft si na vztahy s partnery zakládá snad ve všech oblastech a zde prozatím nehodlá dělat výjimky.

Nijak horce to nevypadá ani s Office pro mobilní platformy. Microsoft v tomto ohledu razí spíše strategii „touch ready“ Office WebApps. Webovou kancelář by měla být tak přizpůsobena, aby si jí každý mohl na jakémkoliv zařízení bez problémů spustit. A ne, podpora pro Google Calendar a další Google služby se neplánuje.

Ze všeho nejvíce mě ale zajímalo, jak takový vývoj Macovského Office vůbec probíhá. V tomto ohledu ale v Microsoftu nebyli příliš sdílní. Redmondská centrála poslala spíše kusé informace.

234779023.jpg
Také zaměstnanci Microsoftu mohou mít služební MacBook. Tedy minimálně ti, kteří mají co dočinění s vývojem a prodejem aplikací pro Mac. V Česku je to například Aleš Kaluža, který se stará o Office for Mac 2011.

Týmy Office for Mac a „Office for Windows“ jsou dvě naprosto samostatné jednotky, které ovšem při vývoji Macovské verze 2011 úzce spolupracovaly. Jak moc podrobně jsem se bohužel nedozvěděl, stejně jako velikost Apple týmu v Microsoftu. Jisté však je, že v Redmondu jablíčkářské vývojáře a produktové manažery nikdo nešikanuje, nesměje se jim a ani je kolegové nezavírají na záchodcích. To je prý na tuty.

Aplikace Word, Excel a PowerPoint pro Mac byly naprogramovány na stejném základě, jako verze pro Windows. Trochu jiné je to s Outlookem, který je pro uživatele Applu novinkou (nahradil podivný Entourage). Outlook for Mac používá jako jádro Webkit, podobně jako například webový prohlížeč Safari. Z toho důvodu Apple údajně Outlook přímo podporuje a nabízí do něj například začlenění nativních Proofing Tools, tedy nástrojů pro kontrolu pravopisu.

Diskuze (37) Další článek: Nejlepší program pro práci s hesly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,