Prohlížeče | Bezpečnost | Chrome

Když se v Chromu přihlásíte třeba k Gmailu, vpravo nahoře se zobrazí ikonka. Některé to mate

Pokud jste v Chromu přihlášení ke svému účtu a synchronizujete své nastavení, vpravo nahoře svítí váš avatar. To není nic nového, nyní však Chrome zobrazuje na stejné pozici uživatelskou ikonu i tehdy, když se přihlásíte třeba jen k Gmailu, ale v Chromu samotném autentizovaní nejste.

Google chtěl tímto vylepšením docílit lepší přehlednosti, že jste přihlášení do jeho celého ekosystému, nicméně v zámoří zjevně tuto novinku ne každý pochopil, a tak se mnozí obávali, že se prostým přihlášením do Gmailu a dalších služeb přihlásili i do prohlížeče a aktivovali synchronizaci. Tento krok kritizují i někteří bezpečnostní odborníci.

79563335-9fe1-4877-a685-98633b29c346
Tato novinka může v Chromu mást ty, kteří nepoužívají synchronizaci. Přihlásil jsme se jen do pošty, ale synchronizaci bych musel povolit až po klepnutí na velké modré tlačítko. Ikona v tomto stavu indikuje jen to, že jsme přihlášený na webu.

Tak tomu ale není. Vpravo nahoře svítí vaše ikona jen do chvíle, než se ze služeb Googlu opět odhlásíte, a pokud synchronizaci nepoužíváte, nic se nemění – na servery Googlu se nic nad rámec účtu neposílá.

Když na avatar klepnete, v menu se teprve budete moci přihlásit k Chromu a synchronizaci aktivovat. Někteří bezpečnostní experti kritizují také to, že když byste se přihlásili třeba k Gmailu a poté počítač půjčili kamarádovi, na první pohled vidí, že jste přihlášení a mohl by se snadno dostat do vašich dat.

Manažerka Googlu v tweetu vysvětluje, že avatar v Chromu automaticky neznamená, že je aktivní synchronizace, pokud ji nechcete používat:

Tento argument lze ale i otočit. Právě díky ikonce vpravo nahoře máte přehled, že jste do služeb přihlášení, takže něž svůj laptop dáte komukoliv do rukou, můžete se odhlásit.

Pokud by vám nová indikace přihlášení vadila, můžete ji vypnout v pokroičlé konfiguraci na lokální adrese: chrome://flags/#account-consistency

V každém případě, ať už svůj počítač půjčíte komukoliv, stačí se přeci odhlásit ze svého systémového účtu a použít třeba účet hosta s čistým prohlížečem. To je esenciální funkce, kterou dnes nabízejí všechny desktopové operační systémy. Nejde totiž přeci jen o přihlášení k Gmailu aspol., ale i o vaše osobní data v uživatelské složce, které můžete vidět výhradně vy nebo váš pes.

Diskuze (9) Další článek: Zakladatelé Instagramu odchází z vedení, neshodnou se s šéfem Facebooku na dalším vývoji sítě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,