Testy | Asus | Základní desky

Když příplatek dává smysl. Test základní desky Asus Tuf Gaming Z790-Plus WiFi

Při výběru základní desky často nastane situace, kdy připlácení za lepší model již uživateli nic nepřinese. Asus Tuf Gaming Z790-Plus WiFi je sice dražší, ale pohybuje se ještě pod touto hranicí.

Plusy

  • Dobrý výkon
  • Výborná konektivita
  • Nízké teploty

Minusy

  • Vyšší cena
  • Chybí pokročilé funkce pro přetaktování
9/10
Hodnocení

Před koupí základní desky si zákazník musí ujasnit, co od ní požaduje. U Intelu se zavedlo, že pro odemčené procesory se většinou kupují desky řady Z790, i přestože uživatel nemá v plánu svůj procesor přetaktovávat. Koneckonců spotřeba i výkon jsou už tak velmi vysoké. Spíše se tyto pokročilejší desky kupují kvůli lépe dimenzovanému napájení, konektivitě a funkcím. Nikomu nic nebrání, aby sáhl po levnější řadě B760.

Asus TUF GAMING Z790-PLUS WIFI 90MB1D80-M0EAY0 Asus TUF GAMING Z790-PLUS WIFI 90MB1D80-M0EAY0
nabízí 19 obchodů za ceny od 6 879 Kč
Srovnat ceny na Živě

Na testované desce už moc funkcí nechybí. Osobně bych přidal slot M.2 na standardu PCIe 5.0 a klidně bych postrádal PCIe 5.0 slot pro grafiku – zatímco SSD disky na tomto standardu se již prodávají, grafiky jej nemají. I přestože základní deska stojí mezi osmi a devíti tisíci korun, nenabízí pokročilejší funkce pro přetaktování.

image.png

Jmenovitě jde o tlačítka na základní desce pro reset UEFI, restart či zapnutí počítače nebo chybí sedmisegmentové displeje pro pokročilou diagnostiku. Nicméně nic podstatného a dnes nezbytného nepostrádám.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Amazon má továrnu na AI a chatboty. Na umělé inteligenci u něj pracuje více lidí než u Microsoftu nebo Googlu

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,