Když nevěříte cloudu, nemůžete věřit ani svým kamarádům (Podcast Živě)

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 28

Názory k článku

22. 02. 2023 13:29

Dovolil bych si vyslovit názor, že na webu typu zive.cz bych očekával debatu na vyšší technické úrovni. Podcast o cloudu (ale i další týkající se srovnání iOS/Android platforem) je plný obecných informací a tezí trhu. Očekával bych, že web vašeho ražení by mohl uživateli sdělit např. ryzí technické srovnání cloudu jako je OneDrive, Dropbox s cloudy jako je NAS Synology, QNAP ad. Debata nad tím, že např. zprovoznění NAS na vlastním HW nejsem schopen jako BFU rozumně zprovoznit a svá data si ohlídat, není podložená žádnou technickou informací. Tvrzení "že to je pro běžného člověka složité" mě neuspokojuje. Očekával bych odkazy na technikálie např. tohoto typu (kauza vlastní NAS):
1) Na cloud na vlastním HW potřebujete dobrou linku do internetu (debata nad tím, na co je dobrý download/upload), ideálně pevná IPv4. Vliv provozu cloudu přes různé mateřské servery výrobce a přes vlastní IP adresu atd.
2) Potřebujete spolehlivý a snadno spravovatelný router jako firewall (jaký, co umí, jak se updatují).
3) Potřebujete NAS (nebo router), který umí VPN, abyste se dostali na NAS odkudkoliv zabezpečeně. Tj. měli byste např. umět protunelovat porty (co to je, proč je to vhodné, doporučení atd).
4) Šifrování na filesystému lze na vlastním NAS zajistit dnes zcela bezproblémově pomocí GUI výrobců NAS, výhody/nevýhody (SED šifrování SSD disků, šifrování složek, porovnání provozu na rotačních HDD/SSD diskách - srovnání, co a jak, výhody/nevýhody, trvanlivost dat ad.).
5) Je dobré pořídit si záložní zdroj (UPS), umí notifikovat NAS o existujícím výpadku, umí ho ukončit regulérně bez porušení integrity filesystému (vliv na spolehlivost a provoz atd.).
6) ...další aspekty, fakta a srovnání s cloudy mimo moji sféru vlivu.Nezdá se mi to tak složité, ale chápu, že je to pracné a možná i nad rámec formátu podcastu. Pak je tedy otázka, pro koho je stávající podcast určen, protože BFU, který je hodněkrát zmiňován, to asi nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 01. 2023 09:55

Jezis to si pamatuju dobu kolem roku 2007-10, kdyz "cloudy" prichazely To byla hotova histerie Vsichni admini na zemekouli se mohli posrat, ze by najednou nemeli svoje hucici zelezo v baraku a vyhlasovali konec vsech firem a globalniho leeku dat vsech firem sveta No bylo to vtipny, kdyz se nakonec ukazalo, ze ty data, co chranili vlastnimi zivoty a dle nich na nich staly vsechny firmy...ze jsou nakonec vsem uplne ukradeny a kdyby je nahrali verejne na uloz.to, ani tak by se nic nestalo Nakonec je dnes stejne nalevaji do vsech moznejch BI a vsem je to putna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2023 20:03

Co je to za debilni titulek ? Divnej kamarad, kdyz po Vas chce kazdej mesic pravidelnej poplatek, jinak uz s vama kamarad nebude a prijdete o vsechno, vcetne vsech veci, ktere jste si u nej kdy za penize ulozil.Druha vec jsou pak smluvni podminky. K vasim datum pusti kdekoho, sledovat a profilovat Vase pristupy mohou taky (sdileji data se smluvnimi partnery a tretimi stranami v zajmu zlepseni svych sluzeb), muzou zmenit parametry sluzby v podstate kdykoliv, zrusit sluzbu taky tak, zmenit cenik samosebou. A kdykoliv je muze koupit nejaka cinska firma, ktera se na nase zakony muze smele vyignorovat. Ikdyz mozna lepsi, nez kdyz se k Vasim datum v cloudu a sitove komunikaci muze kdykoliv dostat soud, civilni i vojenska rozvedka a to klidne i jineho statu, kde se ta "Vase" data zrovna nachazeji (a vy nemate jak zjistit, kde jsou, kudy putovala ani ze a kdo k nim mel kdy pristup). Jediny pripad, kdy mi dava cloud smysl, je prevest tam data z duvodu vyhnuti se lokalnim auditum a auditorum (sec i gdpr), na dnestni cloudy jsou zatim i EU s NUKIB kratci. Moudre pokyvaji hlavami nad zverejnenymi propozicemi a dokumenty americkeho poskytovatele cloudu, a to je tak vsechno, co muzou delat.Asi nejlepsi hlina byla, kdyz bezzuba EU nekolik let utracela penize za vyvoj legislativy na ochranu prav zakaznika sidliciho v EU, se kterou si treba MS po jejim vydani vytrel (;) za pouhych 14 dni. Proste pridal do smluvnich podminek jednu veticku ve stylu "pokracovanim pouzivani nasich produktu se dobrovolne vzdavate vsech svych prav vyplyvajicich z evropske smernice cislo ..." Tak si ja "kamarada" fakt nepredstavuju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 01. 2023 16:50

Základ je přece vše před nahráním na Cloud zašifrovat, tak co se tu řeší?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 01. 2023 16:43

Proboha, proč bych raději neměl pořizovat nahé fotky? To se vracíme do puritánských dob, nebo do Viktoriánské Anglie? Wtf?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 01. 2023 12:55

Já teď mám dilema, jelikož uvažuji že si pořídím NAS od QNAPu, jelikož už máme doma 2Tb a 1Tb disky plné převážně fotek a videí (vše nahrané na 2 externích discích současně). NAS mi příjde kvůli pohodlnosti lepší než externí disky, ale pořizovací ceny nejsou nejmenší. Přemýšlím zda 2 diskový nebo 4 diskový (zatím bych osadil pouze 2 pozice v RAID1) ale zároveň zda to má smysl, podle této diskuze si už vůbec jist nejsu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 01. 2023 05:25

Je to přesně naopak. Když nevěříte svým kamarádům, nemůžete věřit ani cloudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 01. 2023 20:21

To co je za naivny nazor. U kamarata mozes vediet ci mu mozes verit. Poznas jeho osobnost, proste ho poznas a vies. Ale u firmy mas urcity pocet zamestnancov, ktorych nepoznas a maju permisie. Staci jeden a je unik dat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 01. 2023 19:36

"Ale nahaté fotky bychom do něj neuložili. I když ty byste asi raději neměli vůbec pořizovat."
Proč? To by mě opravdu zajímalo, proč by se nahaté fotky neměly pořizovat. Zničí to grafický čip foťáku? Umřou kvůli tomu děti v Africe? Mirek Dušín dostane psotník?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor