Úložiště | Pevné disky | Toshiba

Když máte pořád málo místa: Toshiba má nové 12TB a 14TB pevné disky plněné héliem

Toshiba minulý týden představila své největší pevné disky, určené pro výkonné pracovní stanice a disková pole. Čtyři novinky řad N300 a X300 nabízejí nejen vysoké kapacity 12 a 14 TB, ale také lepší výkon.

Nové disky mají magnetické plotny s kapacitou 1,56 TB, kterých je v případě větší verze devět, u 12TB varianty osm. Z technického hlediska navazují na disky řady MG07, které byly představeny v loňském roce. Plotny se otáčejí rychlostí 7200 rpm, vyrovnávací paměť je velká 256 MB a komunikace probíhá přes rozhraní SATA 6 Gbps.

Disky plněné héliem

Nové modely jsou naplněné héliem, díky kterému jsou schopné ukládat data ve vyšší hustotě a s nižším výkonem. Technologie laserového svařování a design pouzdra udržují vzácný plyn bezpečně utěsněný uvnitř jednotky.

Toshiba představila pevné disky plněné héliem
Toshiba představila pevné disky plněné héliem

Pokud jde o výkonnost, výrobce deklaruje maximální přenosové rychlosti 260 MB/s pro modely s kapacitou 14 TB a 253 MB/s pro 12TB verze. Spotřeba elektrické energie se má pohybovat kolem 9 wattů. Nové disky tak poskytují až o 40 % vyšší kapacitu a nižší nároky na spotřebu oproti současným 10TB modelům.

Zajímavosti těchto disků jsou dva motory zajišťující otáčení ploten – jeden je nainstalovaný nahoře a druhý dole. Toto řešení, označované jako Stable Platter Technology, Toshiba zvolila kvůli minimalizaci vibrací díky stabilizaci hřídele.

Každý model má svou specializaci

Řady N300 a X300 nejsou jen upravenými verzemi modelů MG07, ale specializují se na konkrétní způsob nasazení. Například disky N300, určené primárně pro síťová disková úložiště, obsahují snímače vibrací, které zajišťují konzistentní výkon v polích s více disky. Úložiště pro desktopy X300 tyto snímače nemají, neboť jejich chod zpravidla nenarušují další disky.

Pevné disky Toshiba N300 jsou určeny pro trvalé zatížení v provozu 24/7. Při 180 TB za rok mají deklarovanou střední dobu mezi poruchami (MTTF) 1 milion hodin (cca 114 let). Proti tomu řada X300 není primárně koncipována pro nepřetržitý provoz, přesto deklaruje díky technologii Stable Platter zvýšenou spolehlivost. Všechny nové disky budou nabízeny se tříletou limitovanou zárukou.

Novinky se objeví na americkém trhu ještě v průběhu prosince, poté i u nás. 12TB verze bude stát 429,99 dolarů (cca 11 800 Kč včetně daně), 14TB varianta pak přijde na 539,99 dolarů (asi 14 800 Kč).

Diskuze (5) Další článek: Aš, Barchov, Bernartice … Zlatníky-Hodkovice, Žlutice, Zruč nad Sázavou mohou mít na návsi Wi-Fi od EU zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,