Hardware | Intel | Procesory

Když má Intel 28 jader, my budeme mít 32! AMD překvapilo novým procesorem

Včera Intel na veletrhu Computex ukázal svůj připravovaný 28jádrový procesor, který plánuje uvést do prodeje koncem tohoto roku. Co ale nikdo nečekal, byla velmi rychlá odpověď AMD. To totiž dneska brzy ráno našeho času ukázalo nový 32jádrový procesor Threadripper, informuje Guru3D.

Na rozdíl od Intelu nebude procesor vyžadovat novou základní desku, pasovat bude do všech již vydaných základních desek TR4 , pouze bude potřeba aktualizovat BIOS. To je vůči Intelu obrovská výhoda, protože přechod na nový procesor bude jednodušší a levnější. Nárůst výkonu přitom bude obrovský, maximální počet jader byl totiž doposud poloviční v případe 16jádrového procesoru Threadripper 1950X.

Nový 32jádrový procesor ponese zřejmě označení Threadripper 2950X nebo 2990X, to AMD zatím neuvedlo. Bude využívat 12nm výrobní proces, jako již uvedené Ryzeny 2xxx generace uvedené v březnu tohoto roku. Pod rozvaděčem tepla se budou nacházet celkem čtyři čipy, každý s osmi jádry.

Procesor bude podporovat Precision Boost II a XFR 2.0 a 4kanálové zapojení operační paměti DDR4. Spotřeba zatím prozrazena nebyla, ale dá se očekávat, že se bude pohybovat kolem 200 W TDP.

AMD bezesporu vymění celou stávající nabídku procesorů Threadripper. Těšit se můžeme na více modelů, počínaje nativním 8jádrem, konče zmiňovaným vrcholným 32jádrem. Kolik typů procesorů bude, není zatím známo.

Uvedení na trh AMD ohlásilo na třetí kvartál tohoto roku, tedy podobný termín jako již ohlášený 28jádrový procesor od Intelu. Cenu AMD neprozradilo, ale vzhledem ke stávající nabídce bych osobně očekával cenu nejvyššího modelu kolem 30 000 Kč včetně daně.

Diskuze (74) Další článek: Yoga Book není mrtvý, Lenovo ideu notebooku se senzorovou klávesnicí oživuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,