Cloud | Úložiště | Soubor

Šest způsobů, jak poslat velké soubory. Ulož.to už nefunguje a e-mail se nehodí

  • Na velké přílohy lze využít cloudová úložiště nebo specializované služby
  • Uživatelé Windows 10 a 11 mají řešení přímo v operačním systém
  • Se sdílením souborů si ale poradí i moderní NASy

Pokud posíláte soubory e-mailem, pak dříve či později narazíte na limit omezující maximální velikost přílohy. V případě Gmailu i Seznamu je to jen 25 MB, což sice stačí pro běžné dokumenty, ale ne pro objemnější soubory. Zpravidla má už každý osvojené nějaké řešení, dnes se ale můžete nechat inspirovat, zda neexistuje třeba nějaké efektivnější.

Služby pro posílání velkých souborů

První možností je využití služeb, nabízejících jednorázové odesílání velkých souborů. Ty obvykle fungují na víceméně stejném principu: zadáte e-mailovou adresu příjemce a nahrajete soubor. Příjemci pak přijde zpráva s kódem nebo odkazem k vyzvednutí „zásilky“.

Takových služeb je nejen na českém internetu celá řada – namátkou můžeme jmenovat například Úschovnu, jež nabízí bez registrace a zdarma možnost nahrát soubor velký až 30 GB, který bude k dispozici po dobu 14 dnů pro maximálně 30 stažení. Za 40 korun pak můžete poslat „Premium zásilku“ velkou až 50 GB, jež nebude mít omezený počet stažení a bude k dispozici po dobu 90 dnů.

Úschovna 
Úschovna

K odeslání stačí vyplnit adresu odesílatele, zvolit jeden nebo více souborů, zadat e-maily příjemců a případně napsat krátkou zprávu. Adresáti budou po nahrání souborů vyzváni k vyzvednutí zásilky, ke kterému mohou použít buď přímý odkaz, nebo unikátní kód.

Víceméně podobně funguje zahraniční služba WeTransfer, která nabízí bezplatné posílání souborů až do velikosti 2 GB (v placené verzi až 20 GB). Jednou z jejích výhod je podpora nahrávání celých složek. K odeslání stačí zadat e-maily odesílatele (je nutné ověřit zadáním kódu) a adresáta, volitelně je možné připsat krátkou zprávu.

WeTransfer 
WeTransfer

Další zahraniční službou pro posílání velkých souborů je Filemail. Bez nutnosti platit ji lze využít pro soubory i celé složky velké až 5 GB, přičemž si můžete vybrat, jestli chcete příjemci poslat e-mail, nebo jen získat odkaz ke sdílení. V placené verzi lze nastavit dobu platnosti sdílení a zabezpečit přístup heslem. Při častějším používání možná oceníte aplikace pro Windows, macOS, Outlook, iOS a Android.

Filemail 
Filemail

Jinou možností je služba SendAnywhere, která umožňuje posílání souborů přímo mezi zařízeními bez nutnosti nahrávat je do cloudu. Je známá svou schopností posílat velké soubory rychle a bezpečně. Stačí nahrát soubory a následně druhé straně předat šestimístný kód, který platí po dobu deseti minut. 

SendAnywhere SendAnywhere
Diskuze (45) Další článek: Dnes je téhle fotce 40 let. Člověk se poprvé volně vznášel ve vesmíru, místo kabelu měl jetpack s 24 tryskami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,