Rodičovství | Děti

Když dítě v digitální gramotnosti překoná rodiče, nepomůže Family Link, ani další kontrolní platformy

Podle průzkumu společnosti Avast dvě třetiny rodičů žáků na druhém stupni základní školy považují své děti za digitálně gramotnější, než jsou oni sami. Polovina je přitom nijak nekontroluje a nechává jim volné pole působnosti.

Začal nový školní rok, který by snad už nemusel být poznamenán covidovou epidemií. Z onoho období si ale děti odnesly řadu nových zkušeností. On-line výuka je naučila používat nové programy a různá omezení pohybu zase donutily nahrazovat fyzický kontakt mezi vrstevníky sociálními sítěmi. Každopádně covid se pozitivně podepsal na digitální gramotnosti dětí, které tak často v této oblasti překonávají své rodiče.

4c30973a-b751-41e0-a70a-bbae414ef292

Potvrzují to i čísla z průzkumu, který si nechala zpracovat bezpečnostní společnost Avast. Podle něj 65 % rodičů dětí ve věku od 11 do 15 let věří, že jejich děti jsou digitálně gramotnější než oni. Přestože pohyb dětí na internetu bez dozoru v nich vyvolává znepokojení nebo dokonce strach, u většiny on-line aktivit rodiče své děti nijak nehlídají. K rodičovské kontrole, tedy softwarovému nástroji, který umožňuje spravovat, jak dítě internet využívá, se uchyluje jen necelá polovina z nich. Z nich pak třetina tuší, že jejich potomci kontrolu dokážou obejít.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Do čeho rodiče s nastavenou rodičovskou ochranou nezasahují?

U jak starých dětí používají rodiče kontrolní platformy?

Děti omezení obchází. Jak?

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Plán Applu pro zbytek roku. Doladí software a vydá další Macy a iPady s čipy M2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,