Kdybyste v roce 2002 koupili tyto akcie, budete milionáři

Představte si, že byste v roce 2002 koupili nějakou tu akcii technologických velikánů a pak upadli do desetiletého kómatu. Kdo by dnes byl šťastný milionář a kdo by naopak zbankrotoval?

Jak Facebook rostl a šířil se do všech končin světa, stále častěji se ozývaly hlasy, kdy asi vstoupí na veřejnou burzu a ovládne ekonomické zpravodajství. Když se tak stalo, mnohá média zpočátku možná ani netušila, jak vděčný to bude příběh, nejlépe se totiž zpravidla čtou ty nejchmurnější zprávy.

facebook ipo.png
Vstup Facebooku na burzu nepatřil k těm nejúspěšnějším

Začátek se Facebooku opravdu moc nepovedl a nadsazená cena se během několika dnů srovnala kdesi na hladině okolo 31 dolarů za jednu akcii. Někteří analytici se zdviženým ukazováčkem varují, že Facebook neumí pořádně vydělávat peníze, že je pouze nafouknutou bublinou, a tak se není čemu divit, že do něj mnozí nehodlají ve velkém ukládat peníze. Jiní naopak kontrují, že IPO je přeci pouze první krok – vstup na burzu – a Facebook je tak obrovský fenomén, že bude úspěšný, i kdyby sám nechtěl.

Z trošku jiné perspektivy se na celou věc podívali na blogu Royal Pingdom, zajímalo je totiž, o kolik procent stoupla cena akcií některých technologických firem na amerických burzách za posledních deset let. Do party přizvali také Google, přestože na burzu NASDAQ vstoupil až v roce 2004. Vzhledem k jeho významu ho ale asi nelze ignorovat.

akcie technologickych firem.png
Vývoj ceny akcií u vybraných technologických firem (Zdroj: Royal Pingdom)

Google: v roce 2004 akcie za 85 dolarů, dnes za 590

Google je docela zajímavý exemplář, jeho IPO z 19. srpna roku 2004 bylo v mnoha ohledech symbolické. Byla to první velká internetová firma, která hodlala začít veřejně prodávat akcie po první velké internetové bublině. Mnozí v ní tedy viděli symbol obrody, jiní naopak se zdviženým ukazováčkem varovali, že obchodní plán Googlu nemusí uspět. Mnozí mu tehdy nevěřili a raději vsadili na osvědčené značky. V roce 2004 to ještě nebyl ten superglobální Google, který dnes ovládá internetovou reklamu a který generuje více příjmů v zahraničí než v doma v USA.

Když Google vstoupil na burzu, nasadil cenu jedné akcie na 85 dolarů. Na sklonku prvního dne poskočila na 100 dolarů a 20. srpna dokonce na 108 dolarů. Jenže v následujících dnech nakonec cena spadla zpět na 100 dolarů a dramaticky začala růst až s počátkem školního roku.

google akcie prvni mesic.png
První měsíc Googlu na burze Nasdaq

Svého maxima akcie Googlu dosáhly v prosinci roku 2007, kdy se jeden kus prodával za 714 dolarů. Pak ale přišla globální krize a cena se propadla o více než 50 procent. Dnes už je zase dobře, cena se pohybuje lehce pod 600 dolary a ten, kdo to vydržel, svůj vklad zhodnotil o 457 procent. Je třeba ale počítat i s inflací a dalšími vnějšími faktory.

Apple: v roce 2002 akcie za 11 dolarů, dnes za 562

Technologickým akciovým tygrem je ale někdo jiný. Z žebříčku Royal Pingdom je to zřejmé na první pohled. Akciový úspěch Applu by asi poměrně těžko hledal srovnání. Pokud jste si před deseti lety koupili jednu akcii, její hodnota by dnes byla o 4 581 % vyšší. Museli byste být ale hodně trpěliví, dlouhé roky se totiž nic nedělo a cena jablečného cenného papíru přešlapovala na místě. K postupnému zrychlení růstu došlo až v roce 2004 a pak pochopitelně po příchodu mobilních počítačů.

akcie applu.png
Dobře se podívejte na rok 2002. Kdybyste tehdy drobnému investorovi řekli, že se cena akcií Applu do deseti let zvýší více než o čtyři tisíce procent, možná by si zaťukal na čelo a raději koupil akcie Nokie.

Podobný úspěch byste zažili i při nákupu akcií linuxového Red Hatu. Zatímco v roce 2002 se jejich cena pohybovala okolo šesti dolarů, firma bravurně využila krizových let (levnější řešení pro firmy než to od Microsoftu) a od sklonku roku 2008 roste ohromným tempem vzhůru. Dnes se akcie Red Hatu prodávají za 52 dolarů, jsou tedy desetkrát dražší než před deseti lety.

Nokia: V roce 2002 akcie za 15 dolarů, dnes za 3

Pak tu jsou ale i hráči, kde byste jako akcionáři, kteří se po deseti letech probudili z kómatu, příliš nezbohatli. Na tento seznam patří samozřejmě Nokia. V roce 2002 se její akcie prodávaly za cenu okolo 15 dolarů. V roce 2007 se cena vyšplhala až ke 40 dolarům, jenže vy jste klimbali bezesným spánkem, a tak prodávali druzí. Když jste se konečně probrali, cena klesla pod tři dolary za akcii a vy jste tak ztratili 80 % původního vkladu. Byla by to asi docela těžká kocovina.

akcie nokia.png
Akcionáři Nokie možná v naději stále očekávají návrat dalšího roku 2007, faktem ale zůstává, že cena akcií klesla na úroveň poloviny 90. let minulého století

Nokia má určité problémy, to dnes už ví naprosto každý, stejně tak byste ale po deseti letech prodělali i na dalších jinak úspěšných firmách. O jeden procentní bod si pohoršilo Cisco, Intel o více než deset procent a tradiční výrobce firemních počítačů Dell dokonce o 54 procent.

Při těchto akciových zemětřeseních je více než odvážné předpovídat, kde bude za deset let Facebook. Možná vystřelí stejně jako kdysi zanedbatelný Apple, možná ale také zamíří ke dnu jako kdysi neohrožená Nokia.

Diskuze (29) Další článek: Budoucí počítače se dle Intelu budou učit naše zvyky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,