Kdy se otevře první vesmírný hotel? Realizace těchto projektů zatím vázne a nejde jen o finance

Vybudovat vesmírný hotel touží hned několik soukromých subjektů. Celá věc je však mnohem složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. A rozhodně nejde jen o finance. Podle agentury Reuters je velký problém i v tematicky relevantních zákonech, které obecně řeší především rakety a zbraně – nikoliv turistické destinace. To znamená, že firmy jako Orion Span či Gateway Foundation se mj. musí potýkat se zastaralými regulačními rámci.

Inkriminované zákony například říkají, že každý zájemce o provozování ubytovacího zařízení v kosmu potřebuje, aby projekt schválila jeho domovská země – a aby její vláda převzala odpovědnost za bezpečnost hotelu.

Dovolená jen pro miliardáře?

„Pokud to nebude super bezpečné, nemyslím si, že se najde mnoho států, které budou chtít tento typ činnosti autorizovat a dohlížet na něj,“ poznamenala expertka na vesmírné právo Tanja Masson-Zwaan z Leiden University.

Kromě toho není jasné, kdo vlastně do takových hotelů bude létat. Orion Span sice trvá na tom, že ceny nebudou nijak přemrštěné, nicméně vzhledem k obrovským nákladům jde nejspíš o nesmyslný příslib. Zakladatel jmenované společnosti, Frank Burger, ale zůstává optimistický.

„Dnes nám to zní trochu šíleně, protože ještě nejde o realitu. Ale to je přirozenou povahou těchto věcí – zní to šíleně, dokud to není normální,“ prohlásil.

Diskuze (7) Další článek: Stav doručení zásilky si ověříme na Googlu. Pracuje na univerzálním nástroji pro všechny přepravce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,