Mastodon

Kdo vidí příspěvky na Mastodonu? Kvůli mnoha serverům je to složitější, pojďme si to nakreslit

Mastodon je decentralizovaná síť mnoha samostatných serverů (instancí), které spolu mohou komunikovat. Díky tomu můžete z instance, na které máte účet, sledovat příspěvky lidí z jiných serverů.

Jenže kvůli tomu, že neexistuje jen jeden Mastodon, jak je to třeba v případě Twitteru, je to trochu složitější s tím, jaké příspěvky uvidíte ve své tajmlajně. Do toho se potom ještě míchají nové pohledy jako Místní a Federovaná časová osa.

Vysvětlíme to

Dejme tomu, že někde na Mastodonu je uživatel @Kuře, který pošle veřejný toot. Když Kuře sledujete, uvidíte tento toot ve své Domovské časové ose, tedy hned na první stránce.

Když @Kuře nesledujete, ale patří do stejné instance, kterou používáte, toot se objeví v Místní (Local) časové ose. Najdete na ni odkaz v pravé části webu, případně na adrese /public/local, v aplikacích je to různé. V Místní časové ose jsou chronologicky zobrazené příspěvky všech uživatelů vaší instance.

Tip: Jestli Místní časovou osu často sledujete, a někdo vás v ní hodně štve, můžete si ho ztlumit. Klikněte na tři tečky a vyberte položku Skrýt. Účet ale tím skryjete v celé instanci, nedostane se k vám třeba ani při boostování.

Když @Kuře není ve vaší instanci, ale někdo jiný z ní ho sleduje, příspěvky Kuřete se ukážou ve Federované (Federated) časové ose. Odkaz je na stejném místě, případně na adrese /public. V tomto přehledu jsou chronologicky všechny příspěvky, o které se vaše instance nějakým způsobem dozví.

Do Federované časové osy se dostanou také boostované tooty z jiných instancí nebo cizí příspěvky, jejichž URL někdo na vaší instanci hledal.

A nakreslíme

Co jsme zatím popisovali slovy, je vidět na následujícím obrázku:

Kure.png

Ještě pár výjimek a upřesnění:

V Místní ani Federované časové ose nenajdete žádné odpovědi. Jsou zde jen primární tooty.

Když u tootu omezíte viditelnost a nenecháte ho Veřejný, uvidí ho jen zvolená skupina. Nedostane se do veřejných časových os.

image.png 
Nastavení viditelnosti tootu

Na Mastodonu je ještě časová osa Objevování (Explore). V ní se objevují příspěvky, o které je aktuálně ve federované síti větší zájem. 

Při přípravě jsme se inspirovali obrázkem Mastodon timelines z Wikipedie.

Diskuze (22) Další článek: Insider básní o tom, že by Apple mohl koupit Disneyho. Firmy k sobě mají blízko

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,