Kdo s kým a proti komu: IBM bude možná vyrábět čipy pro Sun

Zároveň konkurenti, zároveň přátelé: měděné technologie od IBM se jeví natolik zajímavě, že firma Sun si možná nechá u největší počítačové firmy na světě vyrábět procesory.
Podle potvrzených informací spolu v současné době vyjednávají firmy IBM a Sun Microsystems; jde o to, že by firma IBM vyráběla čipy UltraSPARC používané ve stanicích a hlavně serverech firmy Sun.

Firmě IBM se podařila skvělá "daleká střela" s jejich měděnou technologií výroby čipů - výsledkem jsou mnohem výkonnější, rychlejší a méně se přehřívající procesory než u technologie používané zbytkem světa, včetně Intelu, MIPS atd. Pro firmu Sun zatím vyráběl čipy Texas Instruments; nicméně v poslední době se objevují zvěsti o určitých problémech TI a Sun se nadále nechce vázat jen na jednoho výrobce, i když mu TI vyhovuje díky své nezávislosti a nekonkurování (na rozdíl od IBM).

Živě komentuje: je to typické "coopetition", tj. "partnerství s konkurentem", v poslední době velice frekventovaná obchodní jev. Dříve bylo nemyslitelné se na konkurenta byť jen podívat, byl to "nepřítel" a s takovým se ani nevyjednává. Nyní se situace mění a řada firem přistupuje k věci pragmaticky: je to pro mě dobré nebo ne? Jestli ano, jdu do toho; není až tak podstatné, že to pomůže i mému konkurentovi. Jsem chválen za své zisky, nikoli za konkurentovy ztráty.

Rýsující se spolupráce mezi Sunem a IBM oběma stranám něco přinese - Sunu další náskok v serverech a IBM finanční přínos, neboť na serverových čipech UltraSPARC bude mít určitě skvělý zisk. A oběma stranám také něčím hrozí - firmě IBM tím, že díky úspěšnějším serverům od Sunu se budou hůře prodávat servery IBM, a Sunu tím, že IBM bude vidět více pod pokličku vývoje příštích generací UltraSPARCu, a bude moci reagovat vlastními čipy. Uvidíme, co zvítězí, zatím ještě není nic uzavřeno.

Váš názor Další článek: Clik! ve Windows CE – začne se konečně vyrábět?

Témata článku: , , , , , , , , , ,