Kdo po smrti Paula Allena koupil Stratolaunch? Miliardář s úzkými vazbami na Donalda Trumpa

Projekt obřího letadla Stratolaunch, které mělo vynášet rakety na hranici vesmíru, měl poměrně slibný začátek. Jedním z investorů byl také spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, který však v říjnu 2018 zemřel na rakovinu. Ještě v dubnu to vypadalo nadějně – letoun úspěšně absolvoval svůj první let. Už tehdy však naznačoval nepříznivou situaci celého projektu fakt, že tiskový mluvčí nedokázal odpovědět na otázku, kdy jsou v plánu další lety.

O pouhé dva měsíce později ukončila jakékoli naděje zpráva, že firma pozastavuje veškeré aktivity a zkoumá možnost prodeje svého majetku a duševního vlastnictví. Tiskový mluvčí sice přislíbil, že poskytne další informace, jakmile to bude možné, nicméně následné dění zůstalo obestřené rouškou tajemství. Později přišla televizní stanice CNBC s nepotvrzenou zprávou, že Stratolaunch je na prodej za cenu 400 milionů dolarů (cca 9 miliard korun).

Kdo koupil Stratolaunch?

Hradbu mlčení prolomil tento týden server GeekWire, který přinesl informaci, že Stratolaunch koupil Steve Feinberg  miliardář s úzkými vazbami na prezidenta Donalda Trumpa. Novináři to vyčetli z obchodních záznamů, jež ukazují, že novým vlastníkem je kontroverzní soukromá kapitálová společnost Cerberus Capital Management.

Do holdingu Cerberus patří například armádní dodavatel DynCorp, výrobce zbraní Bushmaster Firearms International a řada dalších firem. Feinberg, coby spoluzakladatel a generální ředitel firmy, daroval Donaldu Trumpovi v poslední prezidentské kampani téměř milion dolarů.

O osmnáct měsíců později jmenoval Trump Feinberga na post předsedy zpravodajského poradního sboru, což je instituce dohlížející na zpravodajské služby, jejíž členové mají přístup k některým nejvíce střeženým tajemstvím země.

Co bude dál?

Stratolaunch byl založen v roce 2011 s cílem nabídnout rychlý a nákladově efektivní systém vypouštění raket do vesmíru. Firma postavila největší letadlo na světě, které obsahovalo části ze dvou letounů Boeing 747 Jumbo a provedla jeden úspěšný zkušební let. Po následném utlumení všech aktivit a nabídce k prodeji následovalo hromadné propouštění zaměstnanců.

Společnosti Stratolaunch ani Cerberus nezveřejnily cenu, za kterou byl nakonec celý projekt odprodán. Každopádně záznamy ukazují, že novým viceprezidentem firmy se stal Michael Palmer, který je jedním z vedoucích představitelů holdingu Cerberus Capital Management.

V roli prezidenta a generálního ředitele Stratolaunche však nadále zůstává Jean Floyd, který shodou okolností právě tento týden na Twitteru uvedl, že počet zaměstnanců firmy vzrostl za poslední dva měsíce ze 13 na 87.

Floyd kromě toho napsal, že novou misí společnosti je „být předním světovým poskytovatelem vysokorychlostních letových testovacích služeb“. Novou vizí Stratolaunche bude dle tweetu „překonávání bariér“. To naznačuje, že by se firma mohla odklonit od vypouštění družic k hypersonickým letům, dost možná s vojenskými záměry.

Podívejte se, jak proběhl první let Stratolaunch:

Diskuze (1) Další článek: Waymo se rozšiřuje do Evropy. Koupilo oxfordský startup Latent Logic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,