Internet | Politika

Kdo nám vládne a kdo nás reprezentuje? Mrkněte na web NašiPolitici.cz

Transparency International ve spolupráci s Hlídačem státu a iniciativou Česko.Digital výrazně oživují stránky NašiPolitici.cz. Ten fungoval již od roku 2008, ale jeho čerstvá aktualizace už není jen statickým medailonkem české politické reprezentace, ale využívá otevřených zdrojů dat a politické profily průběžně aktualizuje a doplňuje o nové informace.

V databázi je aktuálně bezmála 3200 profilů, z nichž 300 je tzv. verifikovaných, které již prošly detailní ruční kontrolou.

Internet a sociální sítě jsou plné dezinformací a navoněných PR textů o politicích. Nic takového na nasipolitici.cz nenajdete. Vše stavíme na faktech a dohledatelných, ověřených informacích. Budeme rádi, pokud se z projektu stane zdroj, ze kterého budou moci čerpat nejen občané, ale i média,” říká David Kotora z TI.

V jednotlivých profilech jsou stručná biografie, odkazy na oficiální kontakty a sociální sítě a role politiků v rámci strany i veřejných orgánů. Databáze kromě toho shromažďuje informace o jejich sponzorství, insolvencích a napojeních na firmy či jiné nepolitické aktivity. Nechybí ani zmínky v médiích nebo také ověření správnosti výroků prováděné webem Demagog.cz. Další zdroje dat budou přibývat.

Transparentní pohled na polickou scénu rovněž vznikal kompletně otevřeně. Všechny tři spolupracující organizace mají transparentní účty, zdrojové kódy databáze jsou na GitHubu, vývojové fáze dokumentuje Trello a diskuze včetně veřejných připomínek ke službě probíhá na Slacku.

Zdroj: Transparency International

Diskuze (8) Další článek: Sonda Perseverance bude zkoumat Mars „detektivními nástroji“ Sherloc a Watson

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,