Kdo je CenterSpan – nový majitel Scour Exchange

Pro mnohé je výherce v konkursu o výměnou síť Scour Exchange neznámý, skrývá se ale za ním původní ThrustMaster, známý herním vybavením.
Pro mnohé je výherce v konkursu o výměnou síť Scour Exchange neznámý, skrývá se ale za ním původní ThrustMaster, známý herním vybavením.

Co mají joysticky a volanty společné s výměnnou sítí? Dnes již prakticky nic. ThurstMaster totiž prodal svou hardwarovou část již loni firmě Guillemot, která je známá grafickými kartami a nyní již i herními ovladači. Původní ThrustMaster se přejmenoval právě na CenterSpan a začal se naplno věnovat internetovým technologiím. Jeho první produkty slouží ke vzájemnému propojování internetových hráčů. Nezávisle na Napsteru a a Scouru začal také vyvíjet vlastní výměnný systém peer-to-peer, obsahující ale správu digitálních práv. Jeho síť tedy bude umožňovat bezpečnou a legální distribuci libovolného digitálního obsahu. Nezaměřuje se pouze na hudbu, ale i na e-knihy, videa, fotky a další, tedy na podobné oblasti, jako se zaměřoval Scour. Betaverze produktu by se měla objevit počátkem roku 2001.

CenterSpan přebil nabídku Listen.com o půl miliónu dolarů, když nabídl 5,5 miliónu v hotovosti a 3,5 miliónu v akciích (Listen.com nabídl 3 milióny v akciích). Liquid Audio, která přišla po termínu a dávaly se jí velké šance, opustila aukci ve chvíli, kdy nabídka překročila 7,5 miliónu. Scour byl zatížen pohledávkami v hodnotě 4 miliónů dolarů, proto nabídka CenterSpanu na to bude stačit. Scour vyhlásil bankrot poté, co začal čelit obviněním z porušování autorských práv, tyto částky se dle jeho údajů mohly vyšplhat až na 250 miliard dolarů. Společnosti, které se zúčastnily konkurzu, se proto zavázaly, že nebudou dále používat Scour v jeho původním provedení a nebudou dále porušovat autorská práva.

CenterSpan získá uživatelskou základnu, značku, webový server, firemní know-how a technologii. Začne se také ihned pracovat na začlenění Scouru do firmou připravovaného projektu.

Pro běžné uživatele to znamená i definitivní přeměnu Scouru do podoby placené komerční služby. CenterSpan využije oblibu Scouru k podpoře vlastního projektu, a tak není vůbec jisté, kolik toho bude mít nový Scour společného s původním. Vzhledem k tomu, že CenterSpan je s projektem označovaným jako C* již poměrně daleko a již v lednu jej chce ukazovat potencionálním partnerům, bude starý Scour připomínat zřejmě jen jméno a případně ikonka.

Váš názor Další článek: Kauza Motivy pokračuje, nikdo však netuší výsledek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,