Kdepak 1 GHz. Nejprve se procesory musí dostat přes hranici 600 MHz

K hranici 1 GHz je nutno kráčet postupnými krůčky. Nynější vytčená hranice zní 600 MHz. Povíme si, jak na tom největší výrobci procesorů nyní jsou.
Celý procesorový svět, tedy převážně výrobci tohoto sortimentu, se předhání v překonání magické hranice 1 GHz. Nic proti, ale v současné době se všichni výrobci procesorů tak tak blíží hranici 500 MHz a to je tento údaj teprve polovinou vysněného cíle. Frekvence 1 GHz se tedy zdá být jako nedobytná pevnost. K této hranici je proto nutno kráčet postupnými krůčky. Nynější vytčená hranice zní 600 MHz. Povíme si jak na tom největší výrobci procesorů nyní jsou.

INTEL. Tento největší producent procesorů co se osobních počítačů týče, hodlá vyrazit dech svým konkurentům novým procesorem Pentium III dříve známým pod kódovým označením Katmai. Debutovat bude ovšem s frekvencí „jen“ 450 a 500 MHz. Hranice 600 MHz dosáhne až později. Bude v sobě obsahovat 70 nových instrukcí včetně těch pro přenos dat (šifrování a autorizace), které by měly napomoci lepšímu rozvoji e-komerce. Dalším novým vylepšením je přiřazení jedinečného ID čísla, proti kterému se v současné době zvedla vlna odporu a o kterém jsme v minulých dnech již informovali. Pentium III bude prý oficiálně představeno 17.února v San Jose.

IBM a MOTOROLA. Tento tým dvou gigantů stále spolupracuje na vývoji procesorů řady Power PC. Tento typ procesoru je znám především z počítačů Macintosh od firmy Apple. Výsledkem „bádání“ by měl být procesor Power PC na frekvenci 600 MHz pro servery. IBM by v něm chtělo především plně využít „měděné“ technologie a své nové technologie SOI (silicon-on-insulator). Tento nový technologický krok IBM je založen na vrstvě izolátoru, která chrání tranzistory na čipu procesoru před elektrickými efekty, odebírajícími elektrickou energii a snižující tak výkon procesoru. Výsledný přínos technologie je snížení napájecího napětí, snížení zahřívání a zvýšení výkonu. Největší výhodou je však možnost ještě mnohem větší miniaturizace produktů. Motorola zatím přišla s procesorem Power PC 450 MHz s novou sadou instrukcí pod názvem AltiVec, která je alternativou MMX od Intelu. Procesor je již plně „měděný“. U předchozích typů PowerPC se totiž stále využíval hliník.

AMD (Advanced Micro Devices). Tento stálý pronásledovatel firmy Intel ve výrobě procesorů pro osobní počítače by měl v novém roce přijít se svým procesorem nové generace pod označením K7. Nový produkt by měl svým výkonem silně konkurovat Pentiu III. A to i díky tomu, že AMD se nedávno dohodlo s Motorolou o výměně několika technologických patentů. Především se to tyká moderní „měděné“ technologie. Stálý problém AMD, nedostatečná kapacita výroby, by měl také padnout. Firma Motorola totiž vzala pod svá křídla výrobu procesoru K7 pro AMD.

Všechny noviny a zlepšení ve výrobě procesorů opět přispějí ke zlepšení „síly“ výpočtů pro softwarové aplikace jako jakou 3D grafika, video, audio atd. Ještě podstatně většímu vzrůstu výkonu procesorů by měl napomoci přechod na technologii 0,12 mikronů. V současné době již některé firmy přešly na 0,18 mikronů ovšem výrobní program většiny z nich ještě spočívá na „stařičké“ technologii 0,25 mikronů. Máme se tedy na co těšit.

Váš názor Další článek: Computer 2/99

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,