Mapy.cz | COVID-19 | Waze

Kde vás otestují na COVID-19? Pomůže navigace Waze i Mapy.cz

Nemocnice po celé republice v uplynulých dnech zprovoznily několik desítek odběrových míst. Jejich účelem je rychlý odběr vzorků za účelem jejich následného vyšetření na onemocnění COVID-19. Jak ale takové místo najít? Pomoci může navigační aplikace Waze nebo Mapy.cz.

Odběrová místa jsou zpravidla situována v blízkosti nemocnic tak, aby se testovaní nedostávali do kontaktu s dalšími pacienty. Přijímáni jsou primárně lidé indikovaní praktickým lékařem nebo příslušnou hygienickou stanici. Na některých místech lze test podstoupit i bez doporučení – v takovém případě si ho však žadatel zaplatí ze svého.

Jak se dostat na odběrové místo

V navigační aplikaci Waze najdete širokou paletu takzvaných bodů zájmu. Nově k nim přibyla odběrová místa, jež jsou v mapových podkladech symbolizována červenou ikonou s vyobrazením lékařského kufříku. Po klepnutí na tuto ikonu se zobrazí další informace, jako je provozní doba a zdravotnické zařízení, které místo zajišťuje. Na dané odběrové místo se pak můžete nechat navigovat – naplánovaná trasa je vhodná pro jízdu autem.

Odběrová místa lze také vyhledávat – stačí v aplikaci zadat výraz COVID-19. Jako odpověď dostanete seznam odběrových míst v nejbližším okolí. Pro případnou navigaci pro jízdu autem doporučujeme použít výsledky s výše uvedenou červenou ikonou.

Odběrová místa v Mapách.cz

Přehled odběrových míst zobrazují také Mapy.cz - v tomto případě jsou příslušné body zájmu označeny červeným srdíčkem a jsou viditelné i při pohledu na celou republiku. Poskytované informace obsahují název zdravotnického zařízení, odkaz na jeho web a na stránku ministerstva zdravotnictví, kde jsou k dispozici další podrobnosti, jako je provozní doba a telefonní spojení.

Vyhledávat odběrová místa vzorků pro vyšetření na COVID-19 lze zadáním klíčových slov koronavirus, COVID, nebo COVID-19. Hledání funguje jak ve webové verzi, tak i v mobilní aplikaci. Mapy.cz umí na dané místo naplánovat trasu pro jízdu autem, pěší i cyklisty.

Mapy.cz také provozují vlastní interaktivní mapu s informacemi o počtu nakažených, zemřelých a vyléčených s údaji pro celý svět. Při přiblížení České republiky lze informace o počtu nakažených sledovat až na úroveň jednotlivých krajů. Do budoucna je v plánu zobrazování polohy takzvaných „rouškomatů“.

Diskuze (8) Další článek: Google, Facebook a Tesla podle bizarní žaloby způsobují genocidu lidstva. Autor chce odškodné 2,3 bilionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,