Kde najít informace ze CIA Fact Book

Občas můžete potřebovat zjistit nějaké geografické, politické nebo hospodářské údaje o konkrétním státu.
Občas můžete potřebovat zjistit nějaké geografické, politické nebo hospodářské údaje o konkrétním státu. V tom případě je dobré zanést si do bookmarků tuto adresu www.your-nation.com, protože zde naleznete takřka nevyčerpatelnou studnici informací.

Není se čemu divit, jak autoři serveru uvádějí, údaje jsou čerpány z CIA Fact Book, k níž musím také říci svoje. Poprvé jsem se s touto publikací v elektronické podobě setkal někdy v roce 1993, kdy obsahovala přes dva megabajty čistého textu. Od té doby si ji nemohu vynachválit a stala se mojí věrnou průvodkyní. Mnohokrát jsem se k ní obracel když všechny ostatní informační zdroje selhaly a ve většině případů jsem v ní odpověď na danou otázku našel. Přibližně před rokem jsem ji našel i na Internetu, ale opět se jedná pouze o čistý text.

Naproti tomu Your Nation nabízí možnost porovnat dvě země z určitého hlediska (např. počet přistávacích drah s délkou nad 2000 metrů – i takové informace zde lze najít, ale samozřejmě také mnoho běžnějších hospodářských a politických údajů) a výsledek zpracuje technologií shockwave do přehledného grafu a nezapomene uvést kolikrát má ta která země navrch oproti té druhé (Českou republiku doporučuji srovnávat se zeměmi přibližně dvakrát menšími, pak to má ten správný národnostně-výchovný efekt na vaši mysl).

To však není vše. Lze zobrazit i pět nejlepších a pět nejhorších zemí v určité kategorii a pak jakýsi přehled nejdůležitějších údajů pro jednotlivé země či společenství (je možno zobrazit členské státy NATO vs. Commonwealth či jiné organizace).

Lze se dokonce i zaregistrovat (musíte ovšem překousnout vtíravé dotazy typu vaší politické orientace a ročního příjmu), zda pak budete mít přístup k nějakým výhodám se mi nepodařilo zjistit.

Zcela jistě zajímavý web, který se čas od času může hodit každému a proto je dobré, jak již bylo napsáno v úvodu, zanést si jeho adresu do bookmarku.

Váš názor Další článek: Protect má bezpečnostní trhlinu

Témata článku: , , , , , ,