Kde hledat na Internetu katastrofy

Dnes vám představíme desítku zajímavých webů, které mají jedno společné – na všech najdete informace o katastrofách.
Dnes vám představíme desítku zajímavých webů, které mají jedno společné – na všech najdete informace o katastrofách. Katastrofy sice nejsou zrovna příjemné téma, nicméně jistě se najde řada zájemců, které zajímají podrobnosti o haváriích, pohromách a dalších nepříjemnostech, jež mohou potkat kohokoli z nás.

Velice stručný seznam havárií letadel setříděný do tabulky, ze ketré se dozvíte datum, typ letadla, místo, leteckou společnost, jíž letadlo patřilo, státní příslušnost, linku, počet cestujících a členů posádky, příčinu havárie, podrobnosti, počet obětí v letadle a na zemi a případně i malou poznámku. Zatím poslední záznam je ze 23. srpna tohoto roku, kdy se do Perského zálivu zřítilo letadlo A-320 se 143 osobami na palubě.

Z grafického hlediska není tato stránka příliš dobře provedena, a ačkoli je celá řešena formou tabulky, dala by se jistě udělat o notný kus lépe. Pochvalu si zaslouží celkem dobrá optimalizace obrázků.

Po technické stránce je web evidentně optimalizován pro MS Internet Explorer, takže majitelé Netscape Navigatoru narazí na několik rozdílů v zobrazení. HTML kód sice není příliš úsporný, neobsahuje však prakticky žádné syntaktické chyby.

Celkové hodnocení: dobré

Tak trošku tajemnem zavání tato krátká stránka, na které se autor snaží prokázat vliv našeho vesmírného souputníka na katastrofy na Zemi. Zajímavá je větička "Je dokázáno, že Měsíc má vliv na přírodní a jiné katastrofy," která poněkud překrucuje skutečnost, že Měsíc má vliv tak maximálně na příliv a odliv, a pokud je mi známo, nebyla zatím prokázána přímá souvislost mezi měsíční fází a počtem katastrof. Počet důkazů na této stránce bohužel není příliš přesvědčivý, nicméně pokud se rádi zamýšlíte nad tím, jakým způsobem působí vesmír na události na naší rodné planetě, možná zde najdete zajímavou inspiraci.

Po grafické stránce musím zkritizovat nepříliš pěkné pozadí stránky, na kterém se špatně čte, technické zpracování ale vzhledem k jednoduchosti zdrojového kódu zaslouží pochvalu.

Celkové hodnocení: zajímavé, ale o obsahu by se dalo hodně polemizovat.

Nejprve mě trošku zaskočila melodie ze seriálu AktaX, která se smíchala s hudbou, kterou jsem poslouchal z cédéčka. Vznikl z toho docela zajímavý mix, takové věci ale do webových stránek nepatří.

Na úvodní stránce najdete informaci, že "Ornamenty ( kruhy v obilí ) jsou neodmyslitelnou součástí U.F.O.," což má potvrdit několik fotografií, u kterých jsem měl pocit, že už jsem je někde prostě viděl. Stejně tak tomu je i fotek údajných dopravních prostředků mimozemských civilizací. Na konci stránky jsou pak zvukové ukázky s informacemi o havárii jaderné elektrárny Černobyl a další soubory týkající se jaderných elektráren. Všechny jsou ve formátu WAV, který je přece jen pro šíření skrze Internet poněkud nepraktický.

V sekci Informace najdete něco o autorovi stránek, sekce Area 51 je nepřístupná, můžete si také prohlédnout pitvu mimozemšťana.

Přes slibný název tedy stránky nenabízejí zrovna velké množství katastrof, takže nezbývá než doufat, že autor bude mít štěstí a v blízké době někde ztroskotá kosmická loď plná mimozemšťanů.

Grafické provedení je slabé, zejména nevhodná je kombinace barev a příliš mnoho typů písma. Po technické stránce se nezapře dílo vytvořené ve FrontPage, neboť kód obsahuje velké množství zbytečností (stránka se také natahuje pěkně dlouho) a zastaralé elementy, nemluvě o nenormovaném tagu bgsound a chybějících alternativních textech pod obrázky.

Celkové hodnocení: slabé

Potopení ponorky Kursk vyvolalo zájem široké veřejnosti, která pozorně sledovala, jak dopadnou osudy námořníků uvězněných na dně moře. Jak vše skončilo, již víme. Doména Kursk.com byla původně zaregistrována v roce 1999 pro web věnovaný městu Kursk v Rusku, v současné době zde však najdete kondolenci pozůstalým přátelům a rodinám a nabídku k publikování informací o této události. Bohužel zde ale žádné informace nejsou.

Grafické provedení je na celkem dobré úrovni, technická stránka taktéž, ovšem žádné informace se zde nedozvíte. Nabízí se otázka, zda majitel domény nečeká na kupce, jemuž by ji mohl lukrativně prodat.

Celkové hodnocení: provedení dobré, informace žádné

Na téma komety a ohrožení života na Zemi již bylo napsáno mnoho článků a natočena celá řada filmů. Tímto fenoménem se také zabývá anglicky psaný článek Roberta Burnhama na serveru EarthSky.com. Autor se v něm zabývá nebezpečím komet a dokazuje šanci na srážku s vesmírným tělesem množstvím kráterů, jež brázdí povrh naší planety. Zejména depresivně působí otázka Are we next? – Jsme další v pořadí? Na konci článku pak najdete širokou škálu relevantních odkazů týkajících se komet, planetek a dalších vesmírných útvarů, jež mohou potenciálně ohrozit život na Zemi. V každém případě jde o velice zajímavý zdroj informací.

Grafické provedení je velmi sympatické, po technické stránce rovněž nelze vyčíst žádnou podstatnou chybu.

Celkové hodnocení: kvalitní materiál, dobré provedení

Celá databáze přírodních katastrof tak, jak ji uspořádala NASA podle materiálů publikovaných od roku 1981. V sekci Database Access můžete vyhledávat podle kategorie nebo klíčového slova, takže zájemci o určitý druh katastrofy si jistě najdou to, co je zajímá. V kategoriích lze například najít požáry, erupce, laviny, vlny tsunami, zemětřesení, sesuvy půdy, záplavy, hurikány, tornáda, cyklóny, tajfuny, sucha a řadu dalších neštěstí, která potkala a kdykoli mohou potkat naši civilizaci.

Grafické zpracování je sice hezké, nicméně pro pomalejší linky poměrně náročné, protože řada věcí, které by se daly vyřešit tabulkami, je vytvořena pomocí nepoměrně objemnější grafiky. Technické provedení ale nemá – až na detaily – žádné závažnější nedostatky.

Celkové hodnocení: výborné, kladně hodnotím zejména jemné členění a přístup k velkému množství informací.

Celá řada videoukázek z archivu Federal Emergency Management Agency. Prohlédnout si můžete například klip "zvířata a katastrofy", nebo využijete rady v krátkém filmu o tom, jak zabezpečit svůj dům před hurikánem. Zajímavé jsou také záznamy hurikánu Andrew ze satelitu a počítačová simulace tohoto přírodního živlu. Většina ukázek je ve formátu QuickTime, část i v RealMedia, takže k jejich shlédnutí budete potřebovat adekvátní přehrávač.

Grafické zpracování je sice pěkné, ruší ho ale technická stránka, protože autor neurčil velikost obrázků, takže při načítání veškerý text nepříjemně poskakuje. Navíc chybí i alternativní texty pro uživatele s textovými prohlížeči.

Celkové hodnocení: výborné, jistě je zajímavé vidět, co dokáže příroda a jak jsme proti ní bezmocní.

Čistě textová stránka s informacemi o téměř padesáti leteckých katastrofách, které se odehrály v letech 1972 až 1991. U každé havárie je přesné datum, typ letadla, registrace, letecká společnost, místo nehody a číslo složky, v níž jsou uloženy informace o havárii. Následuje podrobný popis a výsledky vyšetřování. Pro vážné zájemce jde jistě o velice zajímavý materiál, nicméně ti, kteří se těší na obrázky roztříštěných letadel, si zde na své jistě nepřijdou.

Hodnotit grafickou úpravu textového souboru skutečně nelze, stejně jako technické provedení. V každém případě je ale stránka uspořádána velice přehledným způsobem, což je vzhledem ke zvolenému formátu skutečně překvapivý výkon.

Celkové hodnocení: dobré, hodnotím zejména kvalitní materiál

Dle mého názoru naprosto otřesně udělaná stránka, která ale přináší poměrně velké množství informací, map a fotografií týkajících se zatím nejhorší jaderné havárie, k níž došlo 26. dubna 1986 83 minut po půlnoci na území tehdejšího Sovětského svazu. Ať už si chcete připomenout tyto smutné okamžiky, nebo vás zajímají podrobnější informace na téma jaderných havárií, může vám tento web být celkem užitečným pomocníkem.

Grafické provedení je – jak jsem již naznačil na začátku – přímo otřesné a je dokonalou ukázkou toho, jak by správně udělaný web neměl vypadat. Alespoň kód je prostý chyb a neobsahuje žádné zbytečnosti, takže se stránka načítá celkem obstojným tempem.

Celkové hodnocení: dobré, celkem slušný zdroj informací, ovšem otřesné zpracování

Jestliže se bojíte cestovat letadlem, na tyto stránky raději ani nechoďte. Server je průběžně aktualizován a hned na titulní stránce vás přivítají odkazy na informace, snímky a videa posledních leteckých katastrof. Server AirDisaster.com se totiž specializuje výhradně na informace o leteckých nehodách, které pečlivě třídí do několika kategorií, jako jsou filmy z havárií, fotografie, zprávy a statistiky bezpečnosti jednotlivých typů letadel. Musím uznat, že zejména v sekci filmů (zpravidla záznamů z televizních vysílání) jsou velice působivé snímky, které byste si rozhodně neměli pouštět před nástupem do letadla. Koneckonců podívejte se sami.

Grafické zpracování je na velice solidní úrovni, web je přehledný a orientace snadná. O něco horší je to s technickým provedením – web je evidentně optimalizován pro MS Internet Explorer, takže uživatelé Netscape nebo jiného browseru jej uvidí o něco jinak. Velkou výtku si také zaslouží absence alternativních textů pod obrázky.

Celkové hodnocení: vynikající, obsahově velmi bohatý web plný zajímavých materiálů, zpracování by jistě potřebovalo vylepšit.

Diskuze (1) Další článek: Fujifilm MX-2900Z - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,