Každý desátý email je "vánoční virus"

Emailový červ Zafi.D, který se na internetové scéně objevil v úterý, způsobuje stále spoustu problémů nezabezpečeným uživatelům. Experti společnosti Sophos uvedli, že za posledních 24 hodin tento červ obsadil 75 procent z celkového počtu všech virových zpráv z monitorovaných stanic.

Zafi.D, který pravděpodobně pochází z Maďarska, se šíří pomocí emailů maskujících se za gratulaci k Vánocům. Velkým nebezpečím je jeho jazyková vybavenost – obsahuje texty ve velké řadě jazyků, mezi které patří bohužel i čeština.

Graham Cluley, konzultant společnosti Sophos, uvádí, že na každých deset emailů připadne zhruba jeden email infikovaný červem Zafi.D. Ačkoliv reakce antivirových společností byla velmi rychlá a definice pro tohoto červa byly dostupné ke stažení do pár hodin, existuje stále velká řada uživatelů nakažených tímto červem. Ty pak vytvářejí semeniště napadající ostatní uživatele. Velkým nebezpečím jsou v dnešních červech často používaná zadní vrátka, pomocí kterých mohou útočníci celý počítač prakticky libovolně ovládat. Nabízí se například zneužití takovýchto počítačů k podnikání DoS útoků nebo k distribuci SPAMu.

Zafi.D se pokouší na napadeném počítači rovněž deaktivovat antivirovou ochranu a firewall, což samozřejmě může způsobit velkou řadu dalších problémů v budoucnu – počítač se tak stává velmi zranitelným.

Zafi.D navíc vytváří velmi vysoký emailový provoz, protože se pokouší odesílat zavirované emailové zprávy nejen na adresy nalezené na disku lokálního počítače, ale i na náhodně generované adresy složené z fragmentů nalezených adres.

Zdroj: IT Vibe

Diskuze (14) Další článek: Google vyhrál spor s pojišťovnou

Témata článku: , , ,