Kazaa vítězí u soudu

Holandský soud rozhodl, že Kazaa není odpovědná za to, co si mezi sebou sdílí uživatelé na síti a může nadále nabízet svého klienta ke stažení. Bude to mít vliv i na další soudy?
Již v listopadu soud v rámci předběžného rozhodnutí znemožnil Kazaa nabízet svého klienta sítě Fasttrack ke stažení. Krátce na to se prodala Kazaa australské firmě Sharman Networks, aby se tak vyhnula tomuto zákazu a mohla nadále svého klienta nabízet. Současné rozhodnutí tak vlastně přichází až ex post, kdy již v podstatě nic neřeší. Sharman Networks zejména kvůli hrozícím soudům je prakticky nezjistitelnou společností, její vedení se maskuje a sídlo společnosti není k nalezení. Tato kamufláž umožnila provoz Kazaa a usnadnila provoz v době čekání na rozsudek soudu.

Ačkoli holandský soud nemá žádný precedentní charakter pro americké soudy, byl pochopitelně bedlivě sledován v USA, kde podobným žalobám čelí Morpheus a Grokster. Podstatné je zejména to, že Kazaa uspěla s tvrzením, že nemá nijak šanci ovlivnit, jaké skladby si uživatelé mezi sebou sdílejí. Morpheus této žalobě čelí kvůli stejnému enginu jako u Kazaa, nicméně po vzájemné roztržce Morpheus přešel na Gnutellu a podmínky se trochu změnily. Navíc Morpheus v současné době domlouvá s nezávislými společnostmi možnosti, jak zpoplatňovat nabízené skladby a chce se vydat cestou legálního Napsteru.

V souvislosti s osvobozujícím rozsudkem Kazaa je dobré ještě zmínit současný osud Napsteru. Ten opět odložil plánovaný start svého placeného provozu a současně dostal od soudu definitivní stopku na možnost obnovení provozu.

Diskuze (8) Další článek: Nejrychlejší vypalovačka

Témata článku: , , , , , , , ,