Kazaa přidává placené downloady

Před několika týdny se profláklo, že v Kazaa je potichu distribuovaný i zárodek jiného programu, který by měl využívat zdroje vašeho počítače. Nyní je tento program oživován a na světlo světa vstupuje AltNet.
AltNet je sítí, která běží nezávisle na Kazaa, ale využívá klienta Kazaa k monitorování požadavků na hledání a nabízení placených odkazů. Podobně, jako máte například u některých vyhledávačů na začátku seznamu placené odkazy vázané na určitá klíčová slova, budou se v Kazaa jako první zobrazovat placené skladby.

Skladby budou chráněné pomocí zabezpečení od Microsoftu, přehrát tedy půjdou v rámci Media Playeru. Otázkou ale je, kolik uživatelů si vybere mezi placenou a zdarma dostupnou skladbou, pokud je od sebe bude dělit jen několik centimetrů na obrazovce. Brilliant Digital, který za AltNetem stojí, doufá, že se najde dost zájemců, kteří si raději připlatí za originální skladbu, aby dostali určitou kvalitu. Pro AltNet hovoří především masivní využívání Kazaa. Zatímco ostatní sítě nabízející komerčně skladby se potýkají s malým zájmem veřejnosti, AltNet bude doslova natlačen ke každému vyhledávání. Na Kazaa údajně denně proběhne 120 miliónů požadavků na hledání a každé z nich bude propojováno s AltNetem. Možná to bude další impuls pro šíření KazaaLite, které nic takového nabízet nebude.

V druhé fázi AltNetu, která bude nastartována okolo poloviny roku, se pak ještě odlehčí zátěž serverům, kde budou uloženy komerční skladby. Náklady na prostor a kapacitu přenosových linek jsou jedním z omezujících faktorů pro komerční nabízení skladeb. AltNet toto hodlá přenést na uživatele pomocí distribuovaného ukládání dat. To je právě ten bod, který vzbudil vlnu nevole při odhalování AltNetu. Uživatelé disponující solidním výkonem nazbyt se budou moci zapojit a nabídnou prostor na svém disku k vybudování distribuovaného úložiště komerčních nahrávek. Na oplátku budou dostávat různé bonusy, jako třeba slevy na nákup či výhodnější letenky.

AltNet zatím sklízí skepsi ze strany uživatelů - v jaké lepší kvalitě mohou být skladby nabídnuty, když již dnes je najdete na Kazaa v libovolném bitrate a zkopírované přímo z CD? Stejně tak tu je nedůvěra ze strany poskytovatelů komerčních nahrávek - proč by měli podporovat program, proti kterému již dlouho bojují a snaží se vynutit jeho odstavení? Před AltNetem tak stojí nelehký úkol zbourání řady předsudků. A co vy, koupili byste si nějakou skladbu, kdyby se vám nabídla mezi záplavou bezplatných skladeb stejného názvu?

Diskuze (11) Další článek: Kupte si let do vesmíru

Témata článku: , , , , , , , ,