Kaspersky Virus Removal Tool: Ruční práce s viry

Čerstvě vyšla nejnovější verze oblíbeného bezplatného nástroje pro odstraňování škodlivého softwaru z dílny Kaspersky. Co nabízí, co nového přináší a jak se s ním pracuje?

Kaspersky Virus Removal Tool (dále jen KVRT) není standardní antivirový program, který by nabízel rezidentní ochranu v reálném čase, pravidelné automatické aktualizace virové databáze a další pokročilé funkce moderních strážců počítačové bezpečnosti.

Místo toho zvládá KVRT účinné vyčištění počítače na požádání, a to hned ve dvou variantách – plně automatické pročištění a ruční sběr dat. Tento program je tak určen ke spíše namátkové kontrole počítače, nebo k jeho vyčištění v momentě, kdy je již napaden. Je totiž možné jej bez problémů nainstalovat i na infikovaný počítač a použít třeba jen v nouzovém režimu.

Pěkné prostředí, snadné ovládání

KVRT disponuje hned několika výhodami. Předně se jedná o velikost a účinnost programu. Ten je malý, jednoduchý a přitom disponuje kvalitní detekcí spolu s rozsáhlou databází zákeřného softwaru, který lze navíc konzultovat online, a heuristickou analýzou, která by měla odhalit i doposud neidentifikované hrozby.

sshot-1.png
Hlavní okno programu a vybídnutí k automatickému skenu.

Nemalou výhodou je také nízká náročnost na systémové prostředky. Tím, že program uživatel zapne vždy ad hoc, neběží tedy permanentně, není vůbec přítomný v systému. A při jeho samotné akci zabírá zpravidla něco kolem 50 MB operační paměti, takže práce v jiných aplikacích není vůbec problém.

Intuitivní ovládání je dalším významným plusem aplikace. Přestože česká lokalizace není k dispozici, jednoduchost pohybu po programu to dostatečně kompenzuje. A konečně velice významným plusem je freewarová licence, která není ve své funkčnosti jakkoli omezena.

Automatika

Jediné okno programu se dělí na celkem čtyři záložky, přičemž běžný uživatel bude pravidelně využívat pouze jednu a dvě další navštíví jen zpočátku a kdykoli dále pouze sporadicky. Základem je tedy automatický sken počítače. Vystačíte si pouze s kliknutím na příslušné tlačítko pro spuštění a už to jede.

sshot-2.png sshot-3.png
Průběh skenování a vyskakující okno hlásící něco neobvyklého či rovnou nákazu.

Doba prověřování není nikterak dlouhá, i když si dopředu pomůžete odstraněním dočasných souborů, cookies a dalších zbytečností (lze také nastavit jejich ignorování). O programu během skenu v podstatě nevíte, zpomalení počítače je minimální a teprve v případě, že je nalezen nějaký problém či nestandardní situace, budete o tom vyrozuměni prostřednictvím zvukového signálu vyskakujícího okénka.

Zpráva a dezinfekce

V nastavení programu je možné určit, zda si v takovém případě přejete, aby KVRT zareagoval automaticky a okamžitě se pokusil nákazu vyléčit, v případě neúspěchu tohoto procesu postižená data smazal, nebo vyčkal uživatelova rozhodnutí o dalším postupu.

sshot-9.png
Přejete si být dotazováni, nebo automaticky necháte program napravovat škody?

To dává jednak prostor k získání potřebných informací o problému, jednak je často nevratné rozhodnutí skutečně na člověku, nikoli na vyhodnocení počítačového algoritmu. Každopádně jakmile dojde k ukončení skenu, bude předložena výsledná zpráva. Tu lze detailně vteřinu po vteřině či úkon po úkonu procházet a výsledek uložit jako log.

sshot-4.png
Zpráva o tom, že je ve OK, rozhodně potěší.

Manuální shromažďování údajů

Pokud nechcete automatickou očistu počítače, můžete si „manuálně“ vytvořit databázi sestavenou z nasbíraných dat. KVRT totiž nabízí shromažďování informací o systému a obsahu počítače, přičemž nenabídne dále žádnou akci, pouze odkáže na další externí programy z Kasperského laboratoře.

sshot-5.png
Manuální sběr dat...

Problém spočívá v tom, že Anti-virus service 911, který měl sloužit pro porovnání informací z výsledku s databází hrozeb, již není autorem podporován. Takže nashromážděná data využijete v jiných antivirových programech, při jejichž užití pak postrádá smysl vůbec provádět tuto akci za pomoci KVRT.

sshot-6.png
...a vytvoření zprávy použitelné pro jiné služby Kaspersky.

Celá tato situace vychází z toho, že KVRT není ani zdaleka vlajkovou lodí Kaspersky lab a jeho vývoj poněkud ustrnul. Ten je tak v současnosti omezen spíše na aktualizaci databáze.

Nastavení programu

Chování a účinnost programu se dá do nemalé míry nastavit, což bude vyhovovat právě těm zkušenějším uživatelům, kteří nehledají rezidentní ochranu klasických antivirů, ale účinný nástroj pro nápravu škody, když už dojde k nákaze. Předně si můžete vybrat, jakou část počítače má aplikace vůbec prověřovat.

sshot-7.png
Výběr částí počítače k prověrce.

Může to být systémová paměť, programy spouštěné při startu a bootovací sektor obecně, dále dokumenty, e-maily, místní disky, optická média, flashky atd. Zaměřit se dokonce můžete i na konkrétní software.

sshot-10.png sshot-8.png
Nastavení průběhu skenování a cílů v podobě jiných aplikací.

Jinou možností je nastavení úrovně zabezpečení, včetně zapnutí tzv. osobní ochrany, která by měla zabránit škodlivým neřádům v napadení samotného KVRT. Zde se ještě dá určit, jestli mají být soubory skenovány podle formátu, zda má dojít k přeskočení souboru, pokud je prověřován déle než x vteřin, a pohrát se dá i s nastavením heuristické analýzy.

Diskuze (10) Další článek: Samsung ukázal budoucnost ohebných displejů (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,