Kasparov začíná další bitvu proti počítači

Po řadě odkladů dnes nastartuje slibovaná bitva mezi Garry Kasparovem a počítačovým programem Deep Junior.
Není to tak dávno, co se v šachovém turnaji Bahrajnu utkal velmistr Vladimir Kramnik s Deep Fritzem. Tento turnaj skončil remízou, po té co oba soupeři v průběhu bojů udělali i několik fatálních chyb. Téměř na stejnou dobu byl slibován i další souboj mezi Kasparovem a Deep Juniorem, ten byl ale odložen z několika důvodů. Téměř překrývající se termíny akcí v tom hrály jen částečnou roli, větším problémem bylo, že Deep Junior je izraelským programem a utkání mělo proběhnout na jeho domovské půdě. Bohužel špatná bezpečnostní situace v Izraeli si vyžádala nejen odklad ale i změnu místa. Proto se bude nyní hrát v New Yorku.

Kasparov má se soupeřením s počítačem dlouhou historii, před více než šesti lety se utkal se superpočítačem IBM s označením Deep Blue, který dokázal spočítat za sekundu 300 miliónů pozic a nakonec Kasparova porazil. IBM později Deep Blue převedla na jiné využití a začal předpovídat počasí.

Od doby utkání s Deep Blue ale značně pokročil vývoj šachových programů a dnešní programy stojí jen pár tisícovek a přitom mají často lepší schopnosti než Deep Blue. Nedosahují sice tak vysokého hrubého počtu spočítaných pozic, Deep Junior uvádí jen 3 milióny pozic za sekundu, má ale sofistikovanější analýzu a nepočítá tak spoustu zbytečných tahů.

Utkání proběhne od této neděle do 7. února a bude odehráno šest her. Na vše bude dozírat FIDE (mezinárodní šachová federace) a pojede se podle standardních pravidel šachových turnajů.

Jak už to v podobných případech bývá, zástupce lidí je na tom finančně o poznání lépe než zástupce počítačů. Kasparov dostane startovné 500 000 dolarů a na vítěze čeká dalších 300 000, druhý v pořadí dostane 200 000. Pokud vše skončí remízou, dostane každý 250 000 dolarů. Celý turnaj bude přenášen na serverech www.chessbase.com a www.x3dworld.com - zde dokonce trojrozměrně.

Diskuze (6) Další článek: Internet zkolaboval kvůli starší chybě SQL Serveru 2000

Témata článku: , , , , , , , , ,