Karty s GeForce 7600 pro AGP, budou ještě co platné?

Rozhodnutí Intelu pokračovat v dodávkách čipsetů i865, zejména pro rozrůstající se trhy jako je Čína, přimělo výrobce nVidia zrevidovat plány na výrobu grafických karet pro AGP. Výsledkem je ohlášení karet nVidia s čipem 7600GS/GT určených do AGP slotů na třetí čtvrtletí letošního roku.

Karty do AGP s čipy vyvíjenými pro PCI-Express vyžadují k provozu přídavný můstek, který zvyšuje cenu i spotřebu grafických karet. Rovněž fakt, že se prodávají v menším množství, působí nepříznivě na jejich cenu. Prozatím jediná grafická karta nVidie pro AGP s novou generací čipů z řady 7x00 je verze 7800 GS, jejíž cena přesahuje osm tisíc korun.

Výkony GeForce 7600 GS o málo převyšují svého předchůdce GeForce 6600 GT, který se prodává v AGP verzi za tři tisíce osm set korun. To je oproti PCI-e verzi asi šest set navíc. Cena AGP verze 7600 GS by se tak mohla pohybovat v rozmezí tří a půl až čtyř a půl tisíce korun.

GeForce 7600 GT je pak oproti 7600 GS asi o jednu třetinu výkonnější. Cena u 7600 GT by mohla převyšovat pět tisíc korun. GeForce 7600 GT stále stačí i na hraní moderních her, avšak s ohledem na cenu této karty a modernějších desek s PCI-e už bude na zvážení, zda rovnou nevyměnit celou desku.

Otázkou je, kolik lidí u nás bude již dva měsíce ohlašovaná karta pro AGP v ceně přes pět tisíc korun ještě za čtyři měsíce zajímat. Vlastníci starších Athlonů XP, kteří pomýšleli na upgrade grafické karty, již pravděpodobně mají GeForce 6600GT, nebo některou z karet ATI, majitelé Athlonů 64 se socketem 939 s AGP nemají nic horšího než GF6600 a tedy pramalý důvod kupovat zmírající technologii za relativně drahý peníz.

Troufám si říci, že i když budou při upgradu starších sestav do jisté míry výhodné, přijdou na český trh příliš pozdě.

Diskuze (25) Další článek: Finální verze Opery 9 s podporou BitTorrent je zde!

Témata článku: , , , , , ,