Google | Virtuální realita

Karton umřel. Google přestal prodávat VR brýle Cardboard, jejich odkaz ale pokračuje

Kartonové brýle pro virtuální realitu Google Cardboard jsou oficiálně mrtvé. Firma je po sedmi letech přestala nabízet ve svém obchodě, upozorňuje Android Police. Virtuální realita určená pro mobily se tak opět o trochu více přiblížila pomyslnému hrobu.

Brýle Cardboard doslova jsou trochu vylepšený kus kartonu, do kterého lze vložiz chytrý mobil a užít si zjednodušenou formu virtuální reality. Google projekt představil v roce 2014 a ve své době se headset těšil popularitě, hlavně kvůli dostupnosti a jednoduchému nápadu.

Postupně ale zájem začal upadat. Nebylo to vinou Googlu, spíše protože se virtuální realita na mobilech jednoduše nechytila. Firma nakonec vývoj Cardboard ukončila v roce 2019 a všechny podklady dala k dispozici v open source formě. Tou dobou už pohřbila i jiné headsety, například Daydream. Podobně se zachoval také Samsung.

Prodej poslední verze Cardboard pokračoval i po ukončení vývoje, nyní však brýle dostaly poslední ránu a v jejich původní formě už je nekoupíte. Místo toho jsou na trhu dostupné kartonové brýle od třetích stran (od cca 200 korun) a pokud by se vám stýskalo hodně, pořád je to jen kus papíru, takže zručnější jedinci si můžou vyrobit vlastní.

V každém případě jde o konec éry, na kterou se jednou bude vzpomínat. Dnes virtuální realita vyráží spíše směrem PlayStation VR, HTC Vive či Oculus Rift a uplatňuje se také ve firmách. Od dob před sedmi lety jsme se posunili, ale karton v začátcích hrál svou roli.

Diskuze (3) Další článek: WhatsApp na počítačích konečně podporuje videohovory a hlasové hovory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,