Karen´s Replicator: Zálohujte pravidelně své dokumenty

Pracujete často s nejrůznějšími soubory, kterým upravujete jejich obsah, a bojíte se, že v případě technických potíží přijdete o jejich poslední verzi? Zálohujte je s Karen!

Karen´s Replicator je malá a lehce ovladatelná utilita, která slouží k automatickému zálohování dokumentů. S její pomocí stačí označit důležité soubory či složky, zvolit cílové místo, kam se budou zálohovat, a určit časový interval jejich zkopírování. Nemusíte se tak ručně starat o jejich bezpečí. Program má výhodu především ve své nenáročnosti na systém i počítačové znalosti uživatele a také v nabízené licenci, která nese označení freeware.

Vyber soubor, nastav úkol

Spuštěním aplikace se uživateli zobrazí malé a nevýrazné okno, které kromě několika ovládacích tlačítek nabízí pouze seznam položek. V nich se po vašem zásahu objeví soupis přidaných úkolů, které může program plnit buď podle zadaného harmonogramu, nebo jednoduše na požádání. V tomto okně lze také získat záznam událostí z logu a poměrně detailní nápovědu, pokud byste tápali v ovládání.

sshot-1.png 
Zatím bez úkolů.

Kliknete-li na tlačítko určené k nastavení aplikace, dostanete se i k vytváření úkolů. Zde se dá každá úloha pojmenovat, zvolit zdrojový soubor (či rovnou celá složka) a určit cílový adresář, kam budou označená data zkopírována. Ten se může nacházet i na síťových discích, takže ukládání přes LAN je možné. Lze také určit, zdali se mají soubory nakopírovat i v případě, že nedošlo k jejich změně, či jestli má dojít k vymazání starší kopie. Program dále dokáže otestovat připojení ke zdrojovému disku před započetím akce.

sshot-2.png 
Přidávání úlohy.

Filtry a nastavení

V případě, že hodláte zálohovat celou složku, umožní vám na ni program aplikovat vybraný filtr. Nabídka filtrů obsahuje např. filtr pouze pro grafické soubory, pouze pro ty zvukové nebo jen pro spustitelné soubory. Vytvořit si můžete i vlastní filtr podle svých potřeb. Kombinaci více filtrů takto zajistit nejde, nic vám ale nebrání v udělání druhého úkolu s jiným filtrem, který se bude týkat té samé složky.

sshot-3.png sshot-4.png
Nastavení filtru a časového harmonogramu zálohování.

Nastavení časového rozvrhu zálohování nabízí určit interval kopírování dat do bezpečné lokality. Může tak učinit každou minutu, hodinu, den, týden či měsíc v předem určený čas. Zvolit se dají i jen některé dny v týdnu a datum první zálohy. V nastavení samotného programu už toho mnoho nehledejte, pouze nastavení logu a několik základních možností chování aplikace. Větší možnosti by v tomto znamenaly zbytečný nárůst programu, který je zajímavý právě svou miniaturností a nenáročností.

sshot-5.png 
Nastavení celé aplikace.

stáhnout program Karens Replicator 3.6.9 Licence: freeware, 1,9 MB
Autor: Karenware
Web programu: www.karenware.com


Diskuze (7) Další článek: NoteSlate: nejjednodušší tablet na světě je z Česka

Témata článku: , , , , , , , , ,