Kapesní počítač Psion Revo - vaše druhá hlava

Velikostí se směle srovnává s kapesními počítači bez klávesnice s Windows CE, možná i se staršími Palmy, a klávesnice se přitom lehce snaží konkurovat i Psionům řady 5.
Největší nevýhodou kapesních počítačů s klávesnicí je paradoxně jejich velikost – buď jsou příliš veliké a nedají se snadno nosit v každé kapse, nebo jsou menší a zase se s nimi nedá uspokojivě pracovat. Velmi vydařeným kompromisem mezi těmito protichůdnými požadavky je kapesní počítač Psion Revo. Velikostí se směle srovnává s kapesními počítači bez klávesnice s Windows CE, možná i se staršími Palmy, a klávesnice se přitom lehce snaží konkurovat i Psionům řady 5.

Z obchodních důvodů
Uvnitř Reva je výkonný procesor, stejný, jako má Psion Series 5mx. Psion samozřejmě nemohl přijít se zařízením, které by konkurovalo jeho jinému produktu, a Revo tak má menší klávesnicí než 5mx, všemi deseti se na ni píše jen s obtížemi, ale přesto lépe než na většině kapesních počítačů s klávesnicí a Windows CE. Revo má méně paměti než velké Psiony, neobsahuje rozšiřující sloty pro PC karty, nemá hlasový záznamník. Dotykový displej je velice kontrastní, ale nemá podsvětlení, což je vlastnost, která mi citelně chyběla.

Revo lze připojit k externímu zařízení přes infračervený port nebo kolébkou k sériovému portu počítače. Počítač na ni stačí jen položit a ihned začne dobíjení akumulátoru Li-Ion. Synchronizace dat např. s Outlookem sice nedoznala inovací, přesto však funguje uspokojivě – synchronizovat je možné úkoly, události a e-maily. Na více možností (například na synchronizaci poznámek s aplikací Jotter) si musíme zatím počkat.

Aplikace především pro používání
Zřejmě nejpříjemnější změna v softwaru je v základním systémovém okně – když klepnete na ikonu Today, zobrazí se přehledně seznam všech aktuálních úkolů, událostí, stav baterie a informace o obsazené paměti.

Do hlavních aplikací známých z Psionů nově přibyl Phone, který umožňuje pracovat s mobilním telefonem připojeným přes infračervený port. Dokáže editovat údaje na kartě SIM, pracovat s textovými zprávami, nebo tyto údaje „jen“ zálohovat.

kdy pořídit Revo a kdy 5mx?

Oba dva počítače jsou stejně rychlé, na obou běží stejné aplikace. Revo je menší, a proto se snadněji přenáší – je tak ideální pro toho, kdo kapesní počítač využije především pro organizaci svého času a potřebuje vytvářet kratší poznámky.

Oproti tomu 5mx je větší a těžší, ale je lépe připraven pro kancelářskou práci – na klávesnici se dá poměrně pohodlně psát všemi deseti, je rozšiřitelný a podsvícený displej umožňuje pracovat i za šera. Nemá však přehledně zobrazen seznam úkolů a událostí, nelze jej dobíjet v kolébce. S mobilními telefony si rozumí oba počítače stejně – komunikovat dokážou infračerveně, 5mx i s pomocí PC karty. Revo má však vestavěnou aplikaci pro práci s mobilními telefony.

kapesní počítač.

Použití e-mailového programu je nádherně jednoduché – nejdříve sesynchronizujete přihrádku s došlou poštou a potom už jen čtete. Napíšete nové zprávy, a až se připojíte ke stolnímu počítači, e-maily se odešlou … Nebo se připojíte k Internetu mobilním telefonem a odešlete je ihned. Když už budete na síti, můžete se podívat i na webové stránky – stačí napsat adresu.

Opravdově mobilní
Revo skutečně není náhradou notebooků či větších kapesních počítačů s klávesnicí, nejdůležitější je pro něj organizace času a komunikace. Cena je přitom velmi příjemná, Revo je dnes nejlevnější kapesní počítač s klávesnicí. Na Internetu je k dispozici spousta softwaru pro Psiony využitelná i na Revu.

Kdybych měl Revo zhodnotit jednou větou, asi bych o něm prohlásil, že je to kapesní počítač nabízející velmi vysokou mobilitu při zachování pokročilých kancelářských funkcí a komunikačních či organizačních schopností. A to je také důvod, proč se od nynějška Revo může pyšnit i oceněním uděleným naší redakcí: Opravdovou mobilitou.

Kapesní počítač Psion Revo
Zdroj Point.X
Telefon (02) 231 93 95
web www.pointx.cz
Cena 15 990 Kč bez DPH
rozměry 157 × 79 × 18 mm
hmotnost 200 g
pohotovostní doba 14 h (udávaná), 13,5 h (test Mobilit)
operační systém Epoc32
způsob ovládání perem na dotykovém displeji
procesor ARM710 36 MHz
paměť 8 MB
displej černobílý, 3 odstíny, 480 × 160, bez podsvětlení
napájení dva vestavěné akumulátory 710 mAh NiMH, z elektrické sítě
porty sériový, IrDA
záruka 1 rok
další software v ceně synchronizační program PsiWin, pomocné programy
vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje dokovací stanice, IrDA
vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje diktafon, modem, podsvícený displej, vibrace
Zdroj: Mobility
Diskuze (4) Další článek: Další akvizice, tentokrát firmy CAdis

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,