Samsung | SSD

Kapacita až 4 TB a překvapivě nízká cena. Do obchodů jdou nové SSD Samsung 860 QVO

Minulý měsíc jsme v podrobném článku prozradili, jaké novinky chystá Samsung ohledně SSD. Nyní se začínají objevovat informace o levných SSD Samsung 860 QVO, které se tak dostanou do prodeje už velmi brzy.

Několik evropských prodejců má v nabídce zmíněná SSD Samsung 860 QVO, která používají levné QLC NAND flash čipy (čtyři bity na buňku). Jedná se o klasické 2,5palcové modely, které mají pomalejší rozhraní SATA 6 Gb/s, takže se nelze divit tomu, že maximální rychlost sekvenčního čtení a zápisu je omezená na 550 MB/s, respektive 520 MB/s.

Vzhledem k tomu, že jsou tato SSD cílená na co nejnižší cenu, je slabší i výkon při náhodném čtení a zápisu, který je 98 tisíc, respektive 90 tisíc IOPS. Pokud toužíte po vyšším výkonu za vyšší cenu, bude lepší volbou řada EVO a Pro.

SSD Samsung 860 QVO se objeví v prodeji v poměrně velkých kapacitách - 1 TB, 2 TB a 4 TB, přičemž největší model by měl mít výdrž až 1 440 TB zapsaných dat v rámci tříleté záruky. Prodej by měl začít už příští měsíc.

Předpokládaná cena za 1TB model je kolem 3 600 korun, 2TB asi 6 800 korun a největší 4TB verze by měla stát kolem 13 600 korun. To je skvělý cenový skok dolů. Pro srovnání: aktuálně se 4TB SSD prodávají za cenu kolem třiceti tisíc korun a nejlevnější 2TB SSD má dnes CZC.cz v rámci Black Friday za devět tisíc korun.

Diskuze (34) Další článek: Github zveřejnil, jaké jsou nejpopulárnější programovací jazyky. Přitom odhalil, že Češi jsou nejukecanější na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,