Kancelářský balík představen

23. dubna 1998
Web v triku SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Přeložení tohoto kancelářského balíku pro platformu Apple Macintosh přichází s téměř ročním zpožděním oproti platformě Wintel.
Firma CDS Apple Computer IMC (Independent Marketing Company) a česká pobočka společnosti Microsoft uvedly 22. dubna v Praze v Břevnovském klášteře na trh kancelářský balík Microsoft Office 98 pro platformu Apple Macintosh.

Uživatelům počítačů Apple Macintosh se tím otevírá brána k standardu kancelářských aplikací, jímž se Microsoft Office na platformě Windows bezesporu staly. Nová verze Microsoft Office 98 pro Macintosh přináší plnou kompatibilitu s MSOffice 97 pro Windows, včetně možnosti přenosů textů, obsahujících diakritiku. Kromě toho je uživatelům MS Office 98 pro Macintosh k dispozici celá řada funkcí, od instalace celého balíku pouhým přetažením ikony příslušné složky z CD-ROM na pevný disk, přes samoopravné funkce, až po všestrannou podporu multimédií, včetně virtuální reality ve formátu QuickTime VR.

Přeložení tohoto kancelářského balíku pro platformu Apple Macintosh přichází s téměř ročním zpožděním oproti platformě Wintel. Muselo na něm totiž být provedeno více práce ze strany společnosti Microsoft. Portování MS Office na MacOS 8 navíc potvrzuje, že smlouva o spolupráci mezi firmami Apple a Microsoft, podepsaná vloni v srpnu v průběhu výstavy MacWorld Expo nevyzívá naprázdno — Microsoft to ostatně stálo 150 milionů dolarů.

Počítačům Macintosh G3 je kromě balíku MS Office 98 k dispozici další řada funkcí, včetně možnosti spouštění programů pro IBM/PC pod Windows 95, a sice pomocí standardně dodávaného emulátoru RealPC od společnosti Insignia Solutions. Ta ostatně dodává podobné emulátory pro většinu nestandardních kancelářských platforem, včetně Sun Solaris a IBMAIX.

Propracované funkce kancelářského balíku MS Office 98 vyniknou zvláště při spuštění na již zmíněné nové řadě počítačů Power Macintosh G3, pracující pod MacOS 8, kde lze spouštět oba operační systémy (MacOS i Windows 95) i s aplikacemi najednou a sdílet mezi nimi soubory, např. právě MS Office, ať už texty ve Wordu, nebo tabulky v Excelu.

Jak dál, Apple?

Ač by se mohlo z nadpisu zdát jisté jedovaté zabarvení oproti Apple, opak je pravdou. Sám jeden vlastním – PowerBook 5300. Když někam jedu a potřebuji se na svůj PC opravdu spolehnout, sáhnu právě po něm. Známí o mé slabosti vědí a když se mi smějí, směji se s nimi. Myslím si v duchu: "vyskoč, jak jsi blbej (a vrať se brzy na zem)." V duchu přitom trnu, jak dlouho mi optimismus pro Apple ještě vydrží – přestože společnost Apple letos vykázala zisk 55 milionů dolarů, její obrat klesl z 1,6 miliardy dolarů na 1,4 miliardy dolarů. Ještě si pamatuji doby, kdy byl její obrat téměř desetkrát vyšší.

Apple už pravděpodobně nebude "pro lidi". Asi napře úsilí tam, kde je její síla a klíčoví zákazníci – do oblasti obchodní grafiky, především v DTP nebo v reklamních agenturách. A to přes opětovný růst zájmu o modely Macintosh PowerBook v Evropě (+ 86%). Na starém kontinentu zaznamenaly počítače Macintosh střední a vyšší kategorie nárůst prodeje o 116%; tisková zpráva vůbec nehovoří o počítačích Macintosh běžné kancelářské kategorie. Kdo bude chtít Macintosh pro doma, musí z cenových důvodů sáhnout po klonu – třeba od společnosti Umax, které u nás nabízí firma ConQuest.

Asi bude i nadále pokračovat status quo – Apple není platforma, Apple je náboženství. Snad i proto bylo uvedení na trh ohlášeno právě v Břevnovském klášteře.

Váš názor Další článek: Web v triku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,